ГолосUA
13:54 19/08/2010

Росія вимагає повернення 8-ми творів мистецтва з Сімферопольського художнього музею (додано ГОЛОС)

Федеральна служба з нагляду за дотриманням законодавства в галузі охорони культурної спадщини РФ (Росохоронкультури) вимагає від Сімферопольського художнього музею повернення 8-ми творів мистецтва, що належать Державному Російському музею та залишилися у Криму після Великої вітчизняної війни.

Про це в інтерв’ю кореспонденту ГолосUA повідомив начальник Управління зі збереження культурних цінностей Росохоронкультури Віктор Петраков.

(ГОЛОС)

За даними російської сторони, ці вісім картин входили до складу пересувної виставки «Основні етапи розвитку російського живопису» з 183 творів, яка була сформована у 1940 році з колекцій кількох російських музеїв та експонувалася у містах Кавказу та Криму. Під час війни та окупації Криму колекцію конфіскували німці. Після війни більшість з творів були знайдені у Криму, Німеччині, Австрії та повернені власникам, окрім восьми картин та малюнків, що опинилися у Ялтинській раді з управління курортами та Симферопольському художньому музеї. Зокрема, це стосується картин Щедрина, Орловського, Куінджі, малюнків Маковського, Туршанського, Ціонглинського тощо.

За словами Петракова, спроби повернути ці твори до Державного Російського музею тривають ще 50-х років, коли саме були виявлені ці картини. Але Сімферопольський музей своє небажання передавати твори аргументує тим, що отримав їх не від Російського музею. Чергове прохання про повернення картин було офіційно передане Міністерством культури РФ українській стороні в рамках підготовки засідання Підкомісії з питань гуманітарної співпраці Українсько-Російської міжурядової комісії. «Ця робота триває, у тому числі архівна робота щодо пошуку доказів приналежності картин, й Росія, звичайно, ставить питання про те, що ці речі, які зникли під час війни, мають бути повернуті».

Д. Кляхін  

 

Читайте также по теме