ГолосUA
05:47 22/06/2009

Слідчий ГПУ хоче допитати В.Путіна у справі В.Ющенка

Керівник слідчої групи у справі про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка старший слідчий Генеральної прокуратури з особливо важливих справ Галина Климович у рамках міжнародно-правової співпраці ГПУ і російської генпрокуратури має намір допитати як свідка прем’єр-міністра Російської Федерації Володимира Путіна. 

Результатом внутрішнього протистояння в Генпрокуратурі, пов’язаного із розслідуванням даної справи, може стати порушення одразу декількома управліннями відомства кримінальних справ у відношенні один одного, пише видання «Коммерсант».

В апараті російського прем’єра щодо інформації «Коммерсанта» поки поставилися нейтрально. «Якщо будуть такі юридичні дії (запит на дачу показань свідків), то ми зможемо щось коментувати, а поки жодних документів ми не отримували», — сказав виданню прес-секретар В.Путіна Дмитро Песков. 

Кандидат на пост президента В.Ющенко був отруєний 5 вересня 2004 р., імовірно під час вечері з тодішнім главою СБУ Ігорем Смешком і його заступником Володимиром Сацюком на дачі останнього. Результати дослідження крові В.Ющенка показали наявність в ній слідів діоксину. Для проведення експертизи з його ідентифікації ГПУ планувала купити діоксин, який виробляється в Росії, США і Великобританії. Результати дослідження зразків із США і Великобританії показали, що вони не збігаються з формулою діоксину, яким був отруєний нинішній президент. Росія так і не надала зразок діоксину для проведення експертизи. 

Будучи процесуально незалежною фігурою, Г.Клімович самостійно визначає тактику і методику слідчих дій. Разом з тим, за даними видання, за санкцією на допит російського прем’єра Г.Климовіч звернулася до в.о. генпрокурора Сергія Вінокурова. Проте в ГПУ інформацію про те, що в рамках справи про отруєння В.Ющенко може бути допитаний Володимир Путін, називають «нісенітницею». 

«Я вперше чую про це від вас — такої інформації у мене немає. Я Климович вже дуже давно не бачив, у неї є куратор — заступник генпрокурора Микола Голомша, і він нічого подібного мені не говорив. Тому без коментарів», — заявив виданню С.Вінокуров. 

«Я не уповноважений давати коментарі у справі, але, чесно кажучи, те, що ви сказали, мене розсмішило. Якби сьогодні було 1 квітня, я б подумав, що це розіграш», — сказав виданню старший прокурор-криміналіст, член слідчої групи з розслідування справи про отруєння В.Ющенка Олексій Донський.

В Україні показання свідків у справі про отруєння В.Ющенко вже дали більше тисячі людей: серед них народні депутати, члени уряду (зокрема, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко), спортсмени, наприклад, колишній гравець збірної України з футболу Андрій Гусін. Сам В.Ющенко також неодноразово давав свідчення як потерпілий. 

 

Читайте также по теме