“Newsmax.com”
17:36 16/04/2010

Смерть Качинського: наслідки для Східної Європи

Газета “Newsweek” (http://blog.newsweek.com/blogs/wealthofnations/archive/2010/04/10/the-death-of-poland-s-president-a-danger-to-the-region.aspx) спробувала проаналізувати чи змінить раптова загибель президента Польщі Леха Качинського ситуацію у Східній Європі. />  

"Смерть президента та головного військовокомандувача Польщі Леха Качинського — це, безумовно, трагедія не тільки для поляків, але й для всієї Європи, яка була шокована такою раптовою катастрофою до того ж на символічній землі Катині", — пише видання. — "Однак, якщо розглядати наслідки загибелі польського глави у маштабах геополітики східноєвропейського регіону загалом, можна стверджувати, що його смерть навряд чи кардинально змінить ситуацію у сусідніх з Польщею державах".

“Newsweek” зазначає, що незважаючи на те, що Качинський був шанованим у політичних колах, Польща — парламентська республіка і роль президента зводилася фактично до церемоніальної як в Німеччині та Італії. В основному до компетенції польського президента входила репрезентація країни на міжнародній арені. Основні ж важелі влади були і є в руках прем’єр-міністра Дональда Туска, який на відміну від покійного намагався сприяти зближенню Варшави та Москви. 70-річчя трагедії у Катині стало останньою незгодою між Туском та Качинським, коли останній відмовився вшановувати пам’ять польських солдат разом із росіянами та прем’єром Путіним і вирушив на окрему, винятково польську церемонію, на яку, за іронією долі, так і не потрапив.

"Прем’єр Туск, в руках якого на сьогоднішній день як ніколи багато важелів влади, скоріше за все, підлаштовуватиметься під світові тенденції міжнародної політики, зокрема, під зближення США та Німеччини із Росією і намагатиметься також покращити відносини із Кремлем заради взаємної вигоди. Досягнення такої мети не буде складним: посаду президента Польщі тимчасово обіймає соратник Туска та колишній опонент Качинського Броніслав Коморовський. До того ж у Коморовського непогані шанси виграти наступні президентські вибори, що призведе до утворення при владі єдиної команди", — прогнозує видання.

Звичайно, зазначає “Newsweek”, смерть Качинського, а також політика Туска-Комаровського дещо віддалить Польщу від донедавна братських України та Грузії: будучи при владі Качинський намагався усіляко підтримувати їх вступ до ЄС та НАТО, завжди стаючи на їх сторону у будь-яких суперечках із Росією. Однак така політика польських високопосадовців може виявитися для тієї ж України радше позитивною, адже за цей час в країні встигла змінитися політична обстановка і до влади прийшов прихильник нейтралітету Віктор Янукович, який прагне, на відміну від його попередника Ющенка, більш прагматичних відносин як із Заходом, так і з Росією.

"Те, що найближчим часом Варшава перегляне свої відносини із Москвою і намагатиметься їх покращити — природне бажання, яке вже давно витає в політичних кулуарах Польщі, особливо після “м’ясної війни” чотирьохрічної давності, яка завдала серйозної шкоди економіці держави", — наголошується у публікації. — "Водночас це зближення навряд чи становитиме якусь загрозу для країн пострадянського простору, в тому числі і для демократичної України чи авторитарної Грузії".  

Підгот. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме