ГолосUA
14:13 12/03/2010

Сьогодні — міжнародний день боротьби з глаукомою

12 березня вже протягом 10 років світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби з глаукомою — захворюванням очей, яке за відсутності вчасного лікування призводить до сліпоти.

Про це під час прес-конференції “Глаукому можна зупинити! Врятуй себе від сліпоти!” повідомив журналістам головний офтальмолог Міністерства охорони здоров’я Сергій Риков, передав кореспондент ГолосUA.

“Глаукома — підступне захворювання, викликане підвищенням внутрішньоочного тиску. Прогресування хвороби людиною не відчувається, тому людина сліпне, навіть не знаючи, що вона хвора”, — сказав він.

За словами Рикова, сьогодні, на жаль, лише 20% хворих знають про небезпеку та прояви цього тяжкого захворювання, і можуть назвати її ознаки. Про наявність захворювання, повідомив він, можуть свідчити райдужні кола при погляді на світло, затуманення, зміни у полі зору.

“Глаукому на початковій стадії можна зупинити, а значить, можна запобігти й сліпоті. Регулярні обстеження очей є ключовою дією у діагностиці і профілактиці захворювання. Вимірювання тиску всередині очей після 40 років раз на три роки повинна проходити кожна особа, при наявності перших проявів захворювання призначається медикаментозне лікування. І людина не втратить зір”, — наголосив лікар.

Довідка ГолосUA: Глаукома -це підвищення тиску всередині ока, що викликається багатьма причинами, серед яких вік більше 40 років, короткозорість, мігрені, цукровий діабет, куріння, стреси та інше. За відсутності лікування глаукома призводить до незворотньої втрати зору. Вона є провідною причиною сліпоти у всьому світі. Кожні 10 років кількість хворих на глаукому збільшується приблизно на 20 мільйонів, і Україна не є виключенням. Щорічно у нашій державі виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. Глаукома в Україні займає друге місце серед причин сліпоти.

І. Носальська

 

Читайте также по теме