ГолосUA
09:08 07/11/2010

Сьогодні — річниця Великої жовтневої революції

 

size="4">7 листопада в країнах колишнього СРСР відзначається 93-тя річниця Великої жовтневої соціалістичної революції.

 

size="4">У березні 1917 року Микола ІІ зрікся престолу і влада перейшла до Тимчасового уряду, представники якого були і на території України.

 

size="4">В Україні 4 березня була створена Українська Центральна Рада.
size="4">Проводячи широку агітацію серед сільського населення і спираючись на військові частини, укомплектовані українцями, Рада добилася фактичного визнання Тимчасовим урядом своєї лідируючої ролі. І врешті-решт стала законодавчим центром автономної провінції, і влада в Києві перейшла до УЦР. 

 

size="4">9 листопада Рада опублікувала 3-й Універсал, що підводив підсумок подіям: Україна проголошувалася «Українською Народною Республікою» із збереженням федерального зв'язку з Росією. Крім того до Універсалу були включені декларативні заяви про майбутні соціальні реформи: відміну права власності на землю і введення 8-годинного робочого дня.

 

size="4">Жовтневий переворот зробив величезний вплив на хід історії як на територіях Російської Імперії, так і у всьому світі: Росія вийшла з Першої світової війни,
size="4">стався розвал Російської Імперії на окремі національні держави, на всій території колишньої Імперії почалася озброєна боротьба за владу між різними угрупуваннями, відома як Громадянська війна. 

 

size="4">Війна продовжувалася декілька років і забрала мільйони життів. Росію покинули сотні тисяч людей, в основному освічених.

size="4">Після закінчення Громадянської війни на більшій частині колишньої Імперії утворився СРСР — перша у світі соціалістична держава і відбулося поширення робітничого руху у світі.

 

size="4">Але зараз це свято вже не набуває таких масштабів, як у часи СРСР, коли цей день був державним святом, коли проводилися обов'язкові для всіх демонстрації і паради. Зокрема, 7 листопада 1990 року відбулося пікетування військових парадів у Києві, Львові. Відтоді 7 листопада вже не відзначається на державному рівні. Однак, Компартія України щороку проводить демонстрації трудящих в цей день.

Читайте также по теме