ГолосUA
14:40 16/09/2010

Соціальні видатки у цьому році профінансують у повному обсязі — експерт

Соціальні видатки у цьому році будуть профінансовані у повному обсязі.

Про це сказав експерт Центру антикризових досліджень Олексій Молдован у коментарі кореспонденту ГолосUA.

“Можливо, це не є ефективним з точки зору економічного розвитку, але пріоритет фінансування соціальних видатків буде виконаний. За виключенням технічних проблем, думаю, соціальні видатки будуть профінансовані у поточному році”, сказав він  

За словами фахівця, його впевненість базується на тому, що у рамках Закону України про секвестр бюджету було здійснено перегрупування фінансових потоків — деякі з джерел спеціального фонду переведені на загальний фонд. А це є певним сигналом, що соціальні видатки, які фінансуються саме з загального фонду бюджету, стоять на пріоритетному місці в уряду. “Це дає можливість прогнозувати, що соціальні видатки будуть профінансовані у повній мірі”, — підкреслив він.

Разом із тим експерт зауважив, що ключовим залишається питання — чи будуть профінансовані капітальні видатки, бо соціальні видатки не дають такий стимулюючий ефект для економіки, як капітальні.

На думку фахівця, уряд наразі не має інших інструментів для підняття соціальних стандартів, ніж збільшення соціальних виплат.

“Звичайно, не треба жертвувати соціальними стандартами населення, які в Україні є надто низькими. Той закон у минулому році, який провела Партія регіонів щодо підвищення соціальних стандартів, був життєво необхідним, враховуючи те, що інших інструментів підтримки незаможних, наприклад, звільнення до певної межі доходів від оподаткування, у нас немає”. — наголосив він.

Тому єдиним інструментом підтримки незаможних, за словами О. Молдована, залишається затвердження випереджаючої динаміки прожиткового рівню.

І. Носальська. />  

Читайте также по теме