ГолосUA
05:01 01/07/2010

Спецслужби хочуть нейтралізувати зовнішній вплив на Україну — експерт

Переслідування західних діячів може бумерангом ударити по українській еліті.

Таку думку висловив керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко у коментарі кореспонденту ГолосUA. />  

"Подібні речі були на Україні 15 років тому, коли боролися із зарубіжними фондами. І тоді це розглядалося як нейтралізація західного впливу. Напевно, пригадали старі методи," — зазначив експерт.
 

В. Небоженко не виключає, що це спроба розірвати відносини між різними загонами опозиції і західними демократичними фондами. "Не думаю, що це пов’язано зі шпигунством, або що це помста Ланге як авторові доповіді, де є критичні ноти відносно сьогоднішньої влади. Ця влада не така дурна, щоб ображатися за перших 100 днів," — підкреслив він.
 

За словами політолога, проблема в іншому. "Напевно, це нейтралізація зовнішнього впливу на Україну. Хоча я на місці нинішніх полковників і генералів цього не робив би. Вони всі хочуть виїжджати за кордон, у них у всіх є шенгенські візи. І буде не дивно, коли маленький німецький чиновник позбавить шенгенської візи 10 – 15 високопоставлених чиновників міліції і СБУ в результаті, так би мовити, контрольної перевірки" — додав він.
 

Нагадаємо, що 27 червня прикордонники не дозволили перетнути державний кордон керівнику Фонда Аденауера Ніко Ланге, який критикував перші 100 днів Віктора Януковича. Він зміг залишити приміщення аеропорту "Бориспіль" лише після втручання німецького МЗС.
 

Водночас, 30 червня на прес-конференції заступник голови Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що Державна прикордонна служба мала підстави не пустити Ланге до України.

О. Черненко
 

Читайте также по теме