ГолосUA
07:58 03/02/2010

Спостерігачі знайшли проблеми у виборчому процесі

Місія спостерігачів CIS-EMO на президентських виборах оприлюднила попередній звіт про хід виборчої кампанії, вказавши на можливість масового зриву голосування на дільницях через відсутність кворуму в комісіях.

Як і представники інших міжнародних місій, спостерігачі CIS-EMO визнали перший тур голосування чесним і відкритим, а його результати – відповідними волевиявленню виборців. У той же час у місії допускають, що в другому турі може виникнути ряд проблем.

Головну небезпеку спостерігачі вбачають у тому, що на багатьох дільницях голосування може бути зірване за ініціативою однієї з політичних сил, якщо її представники у виборчкомах відмовляться приходити на дільниці.

«Через це під час першого туру в Київській області 26 комісій розпочали роботу значно пізніше. На нашу думку, це було відпрацювання механізму. Ми припускаємо, що такі технології можуть бути масово використані в другому турі», — заявив глава місії Олексій Кочетков, зазначивши, що в Білоцерківському районі проблеми з кворумом були найбільш масовими і мали ознаки спланованої дії.

Як заявив керівник місії CIS-EMO, на «проблемних» дільницях кворум зривався «найчастіше через відсутність членів комісії від технічних кандидатів – Михайла Бродського, Сергія Ратушняка, Василя Противсіх».

Слід зазначити: у звіті місії вказано, що на етапі формування виборчкомів квоти від трьох вищеназваних кандидатів «заповнювалися штабом Віктора Януковича».

В кінці минулого тижня був оприлюднений проміжний звіт місії ОБСЄ – найбільш авторитетної організації, чиї підсумки спостережень стають основою для звітів місій більшості парламентських асамблей, а також спостерігачів з країн Євросоюзу. Представники ОБСЄ також виявили ряд порушень під час підготовки до другого туру.

Багато проблем залишилися у виборчому процесі з першого туру. «ЦВК продовжує практику проведення закритих нарад», — йдеться в документі. Крім того, спостерігачі відзначили ряд проблем дня голосування, про які не повідомлялося в звіті від 18 січня.

«Приблизно в 50 з 185 окружних виборчкомів, які відвідали спостерігачі, їм відмовили в спостереженні за введенням даних протоколів в електронну систему «Вибори»», — стверджується серед іншого в звіті. Втім, критичних порушень міжнародних норм під час підготовки до проведення другого туру виборів, що свідчать про підготовку зриву або масових фальсифікацій, місія ОБСЄ не виявила.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»

 

Читайте также по теме