ГолосUA
10:32 02/10/2010

Споживчі настрої українців різко погіршились — дослідження

Споживчі настрої українців у серпні 2010 року суттєво погіршилися.

Про це повідомляється в прес-релізі Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) з посиланням на підсумки чергового дослідження в рамках спільного з компанією GfK Ukraine проекту.

"У серпні 2010 року індекс споживчих настроїв обвалився відразу на 12,7 пункту до значення 73,7. Це означає, що споживчі настрої більш ніж 60% населення України песимістичні", — відзначено в прес-релізі.

МЦПД нагадав, що споживчі настрої в Україні погіршуються з початку літа.

Відповідно до прес-релізу, індекс інфляційних очікувань сягнув найвищого за всю історію спостережень значення.

"На розчарування населення в діях влади, яке було основним чинником падіння споживчих настроїв влітку 2010 року, в серпні додалося неконтрольоване зростання цін на продукти харчування. Оскільки витрати на продовольство складають більшу частину бюджету більшості українців, його подорожчання призвело до обвалу оцінок власного особистого матеріального становища громадян", — наведені в прес-релізі слова керівника програми Соціальна економіка МЦПД Максима Бороди.

За його словами, песимістичні прогнози аналітиків щодо подальшої динаміки цін на харчові продукти разом з сумнівами у здатності влади забезпечити зростання добробуту українців також негативно позначилися на економічних очікуваннях українців.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначають на підставі вибіркового обстеження домашніх господарств країни. Під час дослідження опитують 1 тис. чоловік у віці від 15 до 59 років.

За матеріалами: Кореспондент

 

Читайте также по теме