ГолосUA
12:58 12/03/2009

США: Україна вже багато втратила через політичні баталії

Через політичні суперечки Україна вже втратила деякі принципові можливості. Про це під час зустрічі зі студентами Національної академії прокуратури заявив Посол США в Україні Вільям Тейлор. “Політичні баталії, конфлікти, які почалися у 2005 році, — вони не дають можливість реалізувати цілу низку важливих для країни змін. Кілька важливих для країни моментів із цих причин уже було втрачено”, — сказав він.

Посол наголосив, що США розглядають Україну “як модель демократичної практики”. “Ми вважаємо Україну за молоду демократичну державу. І необхідно усвідомити, що демократія – не такий простий шлях, як може здаватися. Проте Україна на сьогодні – лідер серед інших країн, які також перебувають на шляху до демократії, і якщо вона матиме успіх, то з неї братимуть приклад. Грузія, Молдова, навіть Росія вже сприймають Україну як приклад”, — підкреслив він.

Вільям Тейлор додав, що нова адміністрація США налаштована на тісну співпрацю з Україною і зацікавлена в її швидкій інтеграції до міжнародних структур. “Нова адміністрація США віддана незалежності і територіальній цілісності України, певно, навіть набагато більше, аніж будь-яка з попередніх. Ми витратили багато зусиль і грошей для розбудови демократії у незалежній Україні. Ми вважаємо Україну суверенною державою, і як будь-яка суверенна держава вона має право самостійно вирішувати, в яку структуру їй вступати і з якими країнами співпрацювати. І ніхто за неї не має права цього вирішувати”, — сказав Посол.

Він також підтвердив “потепління” у відносинах США та Росії. “Ми вже іншим тоном намагаємося розмовляти з Росією. Це дасть змогу американцям і росіянам обговорити ті речі, про які іще не говорили. І з цього Україна безперечно матиме позитивний результат”, — додав Вільям Тейлор.

 

Читайте также по теме