ГолосUA
11:31 30/03/2010

Столична прокуратура оскаржить закриття справ проти Бакая

Прокуратура міста Києва сьогодні внесла апеляцію до Апеляційного суду міста Києва на рішення Печерського районного суду міста Києва від 23.03.2010 року, яким повторно було задоволено скаргу представника Ігоря Бакая та скасовано постанови про порушення кримінальних справ.

Про це повідомила прес-служба Прокуратури.

Нагадаємо, Ігор Бакай в середині 1990-х років очолював координаційну раду ЗАТ «Інтергаз», яке здійснювало поставки газу з Туркменії та було прямим конкурентом корпорації «Єдині енергетичні системи України», якою на той момент керувала Юлія Тимошенко. У жовтні 2003 року за президентства Леоніда Кучми, І.Бакая призначили головою Держуправсправами.

Навесні 2005 року проти нього було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 364 і ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу («перевищення повноважень і зловживання службовим становищем»). Ігоря Бакая підозрювали в участі у незаконному продажі майнових комплексів «Готелю «Дніпро», «Готелю «Україна», а також нерухомості Національного комплексу «Експоцентр України». У грудні 2004 року Бакай виїхав до Росії і, за наявною інформацією, на початку 2005 року отримав громадянство РФ. Слід зазначити, що всі ці роки адвокати Ігоря Бакая намагалися закрити порушені проти нього справи і зверталися зі скаргами в той же Печерський райсуд. У 2006 році суд виніс постанову про припинення розслідування справ, а в 2007 році Апеляційний суд Києва припинив міжнародний розшук Ігоря Бакая. Однак у листопаді 2008 року Верховний суд скасував рішення першої та другої інстанцій.

Перше засідання за новою скаргою Ростислава Герасимова відбулося 18 лютого, проте представники Генпрокуратури, на відміну від представників прокуратури Києва, на нього не з’явилися. ГПУ проігнорувала і всі наступні засідання. Головуючий суддя Наталія Квасневська переносила засідання чотири рази. І тільки через півтора місяці, 22 березня, до суду надійшов лист за підписом заступника генпрокурора Віталія Щоткіна, у якому говорилося, що розгляд кримінальних справ здійснюється в прокуратурі Києва, у зв’язку з чим ГПУ «доручає їй брати участь у судовому процесі». Цей лист дав суду підстави приступити до вивчення матеріалів справи, а слухання перейшло в закритий режим.

23 березня о 12.00 почалося засідання суду. На зачитування рішення судді Н. Квасневській знадобилося 20 хвилин. Перераховуючи всі винесені раніше прокуратурою постанови, вона щоразу говорила «відмінено» і кілька разів наголосила, що вважає порушення справ необгрунтованим. Усього таких постанов було близько 20.

За законом, після того як всі рішення про порушення кримінальних справ проти Ігоря Бакая було скасовано, у прокуратури є сім днів, щоб подати апеляцію. В іншому випадку вже через тиждень у правоохоронних органів не буде претензій до колишнього глави ДУС, і він зможе повернутися в Україну, не боючись переслідувань.

«Зараз йде відкат до дореволюційного часу — люди, проти яких велися розслідування, починаючи з 2005 року, тепер без суду і слідства будуть реабілітовані звичайним рішенням суду. Звичайно, це ненормально. Адже, якщо Бакай не винний, чого ж він тоді бігав?» — прокоментував рішення суду член комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Володимир Ар’єв («Наша Україна-Народна самооборона»). На його думку, після приходу до влади Віктора Януковича не слід очікувати від ГПУ або прокуратури Києва опротестування рішення Печерського райсуду.

«Постанову суду було оприлюднено, але в прокуратуру вона ще не надійшла. Як тільки ми з нею ознайомимося, одразу ж приймемо рішення відповідно до чинного законодавства», — заявили в прес-службі прокуратури Києва.

Втім, поки невідомо, чи має намір І.Бакай повертатися в Україну. Так, екс-міністр внутрішніх справ Микола Білоконь, який теж залишив країну в 2005 році і зараз перебуває в Росії, в інтерв’ю газеті «Сегодня» заявив, що Ігор Бакай успішно займається бізнесом відразу в кількох напрямках, є акціонером декількох компаній і живе разом з родиною на Рубльовці.

 

Читайте также по теме