ГолосUA
14:37 04/10/2010

Студентська “Революція на граніті” була найуспішнішою акцією української громадськості – Доній

Цими днями в Україні відзначається двадцята річниця студентської “Революції на граніті”, яка є найуспішнішою громадською акцією, що пройшла в країні.

Про це повідомив народний депутат України, організатор “Революції на граніті” Олесь Доній на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолоcUA.

“Це була найуспішніша акція, яка потім перетворилася у міф, а країнам дуже потрібні позитивні міфи. І міф про успішну студентську акцію, він надихав у подальшому молодіжні організації протягом 15 років і спонукав їх до повторів”, — сказав О. Доній.

За його словами ця революція відіграла дуже важливу роль для становлення України. О. Доній зазначив, що єдине, що вони не зробили, однак мали б зробити – не поставили вимогу про перевибори до парламенту. Це, за словами нардепа, сприяло тому, що багато комуністичних діячів залишились при владі.

О. Доній наголосив, що наразі молодь, хоча і значно розчарована у політикумі, однак готова до рішучих дій і при гострій необхідності зможе знову активізуватись і провести велику акцію протесту.

Нагадаємо, “Революція на граніті” (або Студентська революція на граніті) розпочалась 2 жовтня 1990 року із студентського голодування, встановлення наметового містечка на площі Жовтневої перемоги (нині Майдан Незалежності) та страйку всіх вишів Києва. Вимогами студентів було переобрання голову Ради Міністрів, націоналізація майна Компартії України та ВЛКСМ та недопущення підписання Україною нового Союзного договору.

К. Коваленко  

 

Читайте также по теме