ГолосUA
11:15 07/10/2009

Створення громадського телебачення загрожує свободі слова в Україні — Ющенко

Канал територіальних громад, створення якого ініціює уряд, є небезпечним для свободи слова в Україні.

Про це заявив Президент України Віктор Ющенко під час наради з питань захисту свободи слова та розвитку теле- і радіопростору, передав коерспондент ГолосUA.

За його словами, для створення цього каналу будуть використані частоти решти українських телевізійних каналів. «Від вас (журналістів — ред.) відщипують частоту, і роблять одну редакцію в місті Києві, яка буде жити по «темнику» і повертати вам продукт для трансляції», — пояснив глава держави.

Ющенко наголосив, що канал територіальних громад зараз активно почали обговорювати. Натомість, як зазначив Президент, розмови про створення громадського телебачення припинилися.

«Тому що на ньому (громадському телебаченні — ред.) маніпулювання неможливе. Канал територіальних громад — це чудова модель за 2-3 місяці взяти в ручне управління медіа-простір», — зауважив він.

При цьому глава держави, звертаючись до журналістів, заявив: «Я знаю, що у цьому полі є піонери, які це підтримують, я вас попереджаю: ваш крок — це замах на Конституцію, і не вдавайте, що підтримка цієї ідеї — це благі наміри».

Президент підкреслив, що специфіка роботи цього каналу полягатиме у тому, що редакційна політика більшості вітчизняних ЗМІ на період виборів знищиться, і «з одного центру будуть говорити, що є правильно, і що — ні, привчати до атрибутики, «що таке «Вона», а що — «Він»».

Нагадаємо, 23 вересня Партія регіонів заявила, що на нараді під головуванням глави комітету Держтелерадіо Олега Наливайка створено канал територіальних громад. Зокрема, повідомлялося, що перший ефір каналу запланований на 25 жовтня. Також йшлося, що цей новий канал не має ліцензії на загальнонаціональне мовлення, і керівників обласних телекомпаній примушують здати свої частоти в суборенду, що категорично заборонено законом. Тобто йдеться про передачу державного ресурсу приватній компанії.

А. Йовик

 

Читайте также по теме