ГолосUA
09:01 31/10/2010

Створення єврорегіону «Донбас» активізує економічні зв’язки між Росією та Україною – експерт

 

size="4">Створення економічного євро регіону «Донбас» на базі Луганської області України та Ростовської області Росії серйозно активізує зовнішньоекономічні інтеграційні процеси між державами.

 

size="4">Про це власному кореспонденту ГолосUA у Москві заявив провідний експерт російського Центру політичної кон’юнктури Дмитро Абзалов.

 

size="4">«Створення великих утворень і макрорегіонів спрямоване на підвищення інтенсифікації відносин між країнами. У випадку з Донбасом ситуація очевидна — свого часу зона донбаського басейну стала основним драйвером розвитку регіону», — підкреслив експерт.

 

size="4">На його думку, нове утворення сприятиме, насамперед, кооперації між російсько-українськими компаніями в металургії і в теплоенергетичному комплексі. «При цьому дуже багато чого буде залежати від того, наскільки вдало вдасться вирішити питання логістики та пільгових або спрощених систем взаємин. Тобто, в цілому макрорегіони дозволяють знімати певну адміністративну завантаженість у разі організації бізнесу. Це режими, що дозволяють досить ефективно оформляти документи на товари», — сказав Абзалов.

 

size="4">Втім, на його думку, певною перешкодою для розвитку «Донбасу» можуть стати зобов’язання України та Росії перед іншими країнами та міжнародними організаціями. Зокрема, провідна роль Росії у Митному союзі та членство України в СОТ. «Але, як показує практика, саме український напрямок є найбільш перспективним — тут через економічні та історичні причини склалися дуже серйозні драйвери для економічного зростання», — підкреслив експерт.

Як повідомляв ГолосUA, минулої п’ятниці Луганська область України та Ростовська область Росії підписали угоду про створення єврорегіону «Донбас» — територіального утворення для взаємної інтеграції, в якому діятиме спрощена система створення спільних економічних структур, розвиватиметься прикордонна торгівля, реалізовуватимуться проекти в сфері культури, спорту, туризму, екології.

 

size="4">Д. Кляхін

Читайте также по теме