ГолосUA
18:18 02/09/2009

Світу загрожує рекордне подорожчання молока

Відновлення світового попиту на молоко підняло ціни до річного максимуму. Кілограм сухого молока на аукціоні тепер коштує $2,87.

Така ситуація змусила найбільшого експортера молочних продуктів в світі новозеландську Fonterra Cooperative Group Ltd. вкрай економно використовувати сировину, що поступає.

Ціни на сухе цілісне молоко на щомісячному аукціоні Fonterra підскочили на 25% — до $2872 за тонну, що є найвищим рівнем з вересня минулого року.

"Ми використовуємо все молоко до краплі, щоб виконати замовлення на наступний квартал, — заявив керуючий директор підрозділу міжнародної торгівлі Fonterra Келвін Вікем. — Ринок став збалансованішим, але про раптову нірвану говорити не доводиться". Fonterra — кооператив, який об’єднує більше 11 тис. новозеландських фермерів, — контролює близько 40% світової торгівлі вершковим маслом, сухим молоком та сиром.

Нагадаємо, Україна останнім часом переживає кризу молочної сировини. На думку співвласника компанії "Терра Фуд" Вадима Чагаровського, за роки незалежності структура виробництва молока в Україні змінилася: 80% сьогодні виробляє населення і лише 20% — сільгосппідприємства.  

У літній період за рахунок природного випасу надої збільшуються, а в зимовий — в 2-2,5 разу падають, тому взимку ми маємо дефіцит молочної сировини, а влітку — його надлишок. Це призвело до того, що вперше за багато років довелося імпортувати масло, сухе знежирене молоко з Білорусі. І якщо терміново не прийняти заходи — імпортозалежність посилюватиметься.

Ціни на молоко обвалилися в липні до мінімуму за 5 років, оскільки споживчий попит скорочувався швидше, ніж виробництво, а в США і Європі продовжували діяти субсидії для виробників молочної продукції.

Американські фермери планують підтримати зростання цін на молоко і молочні продукти за рахунок скорочення поголів’я великої рогатої худоби втретє за рік — на 86,71 тис. голів. Згідно з прогнозом міністерства сільського господарства США виробництво молока в країні скоротиться на 13% в 2009 році в порівнянні з минулим роком.

За матеріалами: Bloomberg.

 

Читайте также по теме