ГолосUA
11:45 01/02/2010

Теледебати як політична традиція в Україні дискредитовані — експерт

Кандидат на посаду Президента України Віктор Янукович відмовився від участі у теледебатах, які нині є не нормою демократичних виборів, а зведенням рахунків.

Про це сказав директор центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв в інтерв’ю ГолосUA, коментуючи відмову В. Януковича дискутувати з Юлією Тимошенко.

Експерт нагадав, що дебати кандидатів у президенти є не лише нормою демократичних виборів, але й політичною традицією, що формує певний стиль і характер ведення політичної конкуренції. При цьому А. Єрмолаєв зауважив, що в нинішніх політичних реаліях вони мають іншу мету.

«В українській політиці замість конкуренції ідей, ідеології, ініціатив ми маємо егоїстичні програмні кампанії, що супроводжуються неприємними репутаційними ударами, брудом і підвищеною емоційністю… Треба визнати, що очікування дебатів нині нагадує очікування гладіаторського бою, коли глядачі бажають побачити більше зведення рахунків, а не серйозну дискусію.», — сказав він.

На думку політолога, сьогодні серйозна розмова між головними претендентами на президентське крісло взагалі неможлива на фоні тих «трендів емоційності й егоїстичності». «Я цим пояснюю й позицію Януковича, який сьогодні буде в ефірі одного з каналів, але це буде паралельно з дебатами одноосібний ефір… За нинішніх обставин небажання одного з кандидатів занурюватися в обмін ударами та звинуваченнями спричинило те, що дебатів не буде», — зазначив він.

Як повідомляв ГолосUA, Центральна виборча комісія призначила теледебати між кандидатами у президенти Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем на 1 лютого. Проте на заплановані теледебати на Першому національному телеканалі Віктор Янукович, ймовірно, не прийде. Натомість він братиме участь у телепрограмі на телеканалі «ICTV», а його ефірним часом скористається Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, що за результатами першого туру виборів на посаду Президента України, які відбулися 17 січня, в другий тур вийшли лідер Партії регіонів Віктор Янукович, з результатом у 35,32 % виборчих голосів, та діючий прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, з результатом 25,05 % виборчих голосів.

 

Читайте также по теме