ГолосUA
16:06 22/03/2010

Томенку не подобається склад Нацради з питань телерадіомовлення

У квітні Верховна Рада повинна оголосити конкурс на заміщення вакансій чотирьох членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, що призначаються за квотою парламенту.

Про це заявив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, повідомили ГолосUA в прес-службі Верховної Ради.

Він нагадав, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення складається з восьми осіб. З них чотири члени Національної ради призначаються Верховною Радою України і чотири — Президентом України. Термін їх повноважень складає 5 років. Національна рада є повноважною при призначенні не менше шести її членів (п.1-2 ст. 4 Закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»).

На сьогодні у всіх призначених Верховною Радою України членів Національної ради закінчився визначений законом п´ятирічний термін перебування на посаді. Як відомо, термін повноважень Понеділка В.І скінчився у 2007 році, Лебедєвої Т.Я. — у 2008 році, а Плаксюка Ю.О. та Шевченка В.Ф. — 18 березня 2010 року.

М.Томенко наголосив, що у зв´язку із вищезазначеним та враховуючи те, що законом передбачено припинення повноважень членів Національної ради відповідно до Постанови Верховної Ради України, актуальним є питання прийняття Постанови про припинення повноважень призначених Верховною Радою України членів Національної ради у зв´язку із закінченням терміну повноважень, а також призначення нових членів Нацради згідно порядку призначення членів Національної ради Верховною Радою України, регламентованого статтею 5 Закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Говорячи про розгляд можливих кандидатур у парламенті, М.Томенко зауважив, що «четвірка» від парламенту не повинна бути «четвіркою» від конкретних комерційних каналів чи партій. Це повинні бути авторитетні в медіа-спільноті фахівці», вважає заступник голови Верховної Ради. На його думку, парламент повинен якнайшвидше навести лад у цьому питанні для того, «щоб Нацрада знову стала Конституційним незалежним органом, а не структурою при Адміністрації Президента або при одному з комерційних каналів».

 

Читайте также по теме