ГолосUA
10:32 20/10/2010

Цінову ситуацію в країні вдалося стабілізувати — Азаров

 

На сьогоднішній день цінову ситуацію в країні вдалося стабілізувати.

 

Про це повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час засідання уряду, передав кореспондент ГолосUA.

 

За його словами, уряд зробив усе для того, щоб обмежити зростання цін, у першу чергу в продовольчому сегменті. «Ми дали фінансову допомогу господарствам, які постраждали від посухи, створили державний та регіональні продовольчі резерви, організували ярмарки безпосереднього продажу продовольчих товарів від виробників, обмежували спекулятивні апетити перекупників, в інтересах громадян запровадили квотування експорту зернових, скасували ввізне мито на деякі продовольчі товари», — зазначив він.

 

При цьому М. Азаров наголосив, що діючий уряд «вперше в історії незалежності береться за створення інфраструктури продовольчого ринку та унормування його цивілізованої діяльності». «Саме це дозволить гарантувати гнучке ринкове регулювання цін, захистить споживача від ажіотажних спекулятивних атак», — запевнив він.

 

При цьому голова уряду пояснив високий рівень інфляції у вересні. «Дійсно, у вересні була висока інфляція – 2,9%. Я ніколи цього не приховував, неодноразово відверто про це казав. Але ж не тільки у нас відбуваються такі процеси. В Росії, у наших сусідів, наприклад, порівняно з минулим роком гречка подорожчала у 2,3 разів, картопля – у 1,6 разів. Подорожчання продуктів харчування не оминуло всі країни нашого регіону», — пояснив М. Азаров.

 

Водночас він нагадав, що у вересні 2009 року у порівняні з вереснем 2008 року інфляція склала 15%. "При чому минулого року ні посухи, ні паніки на світових продовольчих ринках не було", — зазначив він.

Читайте также по теме