ГолосUA
12:03 11/01/2010

Цього року нафтопровід Одеса-Броди запрацює в аверсному режимі — Соколовський

Нафтопровід Одеса-Броди у 2010 році запрацює в аверсному режимі.

Про це повідомив представник Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський під час прес-конференції у столиці, передав кореспондент ГолосUA.

«Я переконаний, що у 2010 році Україна має усі підстави для того, аби врешті-решт розвернути нафтопровід Одеса-Броди у аверсний режим, і таким чином істотно збільшити рівень власної енергетичної безпеки у нафтовому секторі», — сказав він.

За словами посадовця, переведення нафтопроводу у аверсний режим надасть змогу забезпечити належним чином альтернативною (каспійською та російською) нафтою фактично всі нафтопереробні заводи в Україні. Б. Соколовський зазначив, що на даний момент «простоюють» два заводи на заході країни, на яких працюють по 3 тисячі чоловік — нафтопереробні заводи «Галичина» та «Нафтохімік». Переведення нафтопроводу Одеса-Броди у аверсний режим повинне забезпечити ці заводи сировиною. Також посадовець додав, що одним із пунктів коаліційної угоди парламенту, було переведення у аверсний режим усього нафтопроводу.

Наразі нафтопровід досі працює у режимі «реверс», тобто перекачує нафту до кінцевого пункту «Південний». Це передбачено у контракті, підписаному компанією «Укртранснафта» та акціонерною компанією «Транснафта» (Росія). Документ передбачав перекачування нафти у реверсному режимі протягом трьох років, або до кінця 2009 року.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме