ГолосUA
10:25 10/08/2009

У 3 регіонах України народжуваність перевищила смертність

В Україні з’явилися три регіони-лідери, де народжуваність перевищила смертність це — Київ, Закарпатська і Рівненська області.

Натомість Чернігівська область стала першою за темпами скорочення населення і була оголошена зоною демографічного лиха.

Директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна пояснює відносно сприятливу демографічну ситуацію в західних регіонах країни традиційно стійкішими сімейними цінностями і релігійністю. До того ж рівень народжуваності в західних областях виріс, коли на кожного народженого держава почала виплачувати грошову допомогу.

Шангіна вважає, що вихід України з демографічної ями почнеться за дотримання двох умов: підвищення якості життя і появи соціальної перспективи. Тоді у молодих людей буде стимул заводити сім’ї і народжувати дітей.

На думку директора соціологічної служби Центру Разумкова Андрія Биченка, злий жарт з Чернігівською областю зіграла близькість до столиці. Молоді люди з цього регіону виїхали працювати до Києва, повертаючись до батьків тільки на вихідні. А з появою власних сімей чернігівці повністю перебралися до столиці, віддалившись від малої батьківщини.

Саме приїжджа молодь, на думку Андрія Биченка, забезпечує обнадійливу демографічну ситуацію в столиці України. Економічна привабливість Києва і є причиною, з якої зі всієї країни сюди з’їжджаються найактивніші і молодші. Тому і питома вага пенсіонерів у Києві невисока.

За матеріалами: “Известия в Украине” /> .

 

Читайте также по теме