ГолосUA
10:29 27/01/2009

У березні в Брюсселі пройде міжнародна конференція щодо модернізації української газотранспортної системи

23 березня у Брюсселі відбудеться інвестиційна конференція щодо модернізації української газотранспортної системи.

Про це повідомив Президент України Віктор Ющенко в Брюсселі на спільній прес-конференції з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, повідомили у прес-службі Президента.

«Ми ведемо відкриту політику і зацікавлені, щоб Європейський Союз розглядав Україну як надійного партнера в енергетичних питаннях», — сказав В.Ющенко.

Він запевнив, що під час газових суперечностей Україна не була причетна до несанкціонованого відбору газу та не мала заборгованостей перед РФ за спожитий газ.

«Україна завжди виконувала і буде виконувати всі зобов’язання по транзиту», — сказав глава держави, запевнивши також, що Україна виконає всі зобов’язання, які виникли внаслідок нових домовленостей з Росією, «хоча вони є непростими».

Водночас Президент зауважив, що українська ГТС потребує модернізації, хоча і є однією з найнадійніших в Європі. Саме з цією метою буде проведено березневу конференцію.

«Переконаний, ми все більше і більше будемо говорити про інтегрування української газової ГТС до європейської газової системи», — сказав Президент.

У цьому контексті він зазначив важливість приєднання України в цьому році до договору про Європейські енергетичні співтовариства.

«Ми пов’язуємо своє майбутнє з інтеграцією української ГТС до європейського ринку. І в цьому ми бачимо великі ідеї цієї конференції», — сказав В.Ющенко.

Зі свого боку голова Єврокомісії Ж.М.Баррозу подякував українську сторону за запевнення в готовності виконати зобов’язання, що виникли внаслідок нових газових угод. Він підтвердив, що не мав сумнівів, що Україна не мала наміру зашкодити стабільним поставкам газу до європейських країн.

«Я абсолютно не судив про мотиви чи наміри, ми не маємо ніяких абсолютно сумнівів, що Україна не хоче підірвати стабільне постачання газу до Європи і не мала таких намірів», — сказав голова Єврокомісії.

«Була проблема довіри до Росії і України як постачальника і транзитера газу до Європи, але ми бачимо, що це не був намір України проти Європи. Це було через проблеми між Україною та Росією», — зазначив він.

Відтак, за його словами, ЄС не вбачає в цьому негативного впливу в двосторонніх відносинах з Україною.

«Ми бачимо, що Україна хоче поглиблювати відносини з Євросоюзом, і Європейський Союз, Європа будуть розбудовувати взаємини з Україною», — сказав Ж.М.Баррозу.  

Читайте также по теме