ГолосUA
14:55 10/06/2010

У газових сховищах України може виявитись недостатність газу — експерт

Україна може бути поставлена під загрозу недостатності запасів природнього газу в сховищах на початок осінньо-зимового опалювального сезону.

Про це в ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA сказав експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

“Так чи інакше ми бачимо, що може програти національна кампанія “Нафтогаз”, яка може понести додаткові втрати, може бути поставлена під загрозу отримання достатніх запасів природнього газу в сховищах на початок осінньо -зимового опалювального сезону”, — переконаний експерт.

Також на думку О. Нарбута, “будь-які нефективні дії державної кампанії, в тому числі “Нафтогаз”, яка формує бюджет, відображаються на економіці країни, на споживачах, й особливо в тому, що в нас може буде недостаток газу у сховищах”.

Нагадаємо, українська держкомпанія стала власником спірних 11 млрд. кубометрів газу після того, як досягла у січні 2009 року відповідної домовленості з власником 50% акцій RUE — «Газпромом». Ця угода, зокрема, передбачала, що росіяни продають Україні цей обсяг газу за 1,7 млрд. дол. (по 153,9 дол./тис. кубометрів). Але оскільки на той час у НАК не було такої суми, сторони домовилися, що «Газпром» профінансує придбання газу RUE за рахунок передоплати транзитних послуг України. А «Нафтогаз» зобов’язався використовувати ці кошти на оплату відступлених йому прав вимог «Газпрому» до RosUkrenErgo.

8 червня Стокгольмський арбітражний трибунал виніс ухвалу в ході тривалого спору між компанією RosUkrEnergo AG (Швейцарія) і НАК «Нафтогаз України» щодо експропріації «Нафтогазом» в січні 2009 року 11 млрд. куб. м газу, що належав RosUkrEnergo. /> До того ж , Стокгольмський арбітражний трибунал ухвалив, що RosUkrEnergo одержить від «Нафтогазу» додатковий обсяг газу у розмірі 1,1 млрд. куб. м газу як неустойку за порушення умов контракту.
Дане рішення є наступним після раніше ухваленого рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу від 30 березня 2010 року про відшкодування RosUkrEnergo близько 200 млн. доларів за різні порушення «Нафтогазом» умов контрактів щодо постачання, транзиту й зберігання газу. Дане, раніше прийняте рішення, також набирає чинності і тому вказана вище сума має бути тепер виплачена RosUkrEnergo як частина цього нового рішення.

О.Оснач

Читайте также по теме