ГолосUA
15:12 20/05/2010

У Києві хочуть ліквідувати дорослу “хірургію відчаю”

Створення Київського міського дитячого центру нейрохірургії на базі майна відділення дорослої нейрохірургії Олександрівської клінічної лікарні м. Києва призведе до руйнації багатопрофільного стаціонару, що позбавить доросле населення Києва цілодобової нейрохірургічної допомоги.

Про це заявив у четвер на прес-конференції у Києві завідувач відділенням нейрохірургії Олександрівської клінічної лікарні м. Києва Олег Нечипорук, передав кореспондент ГолосUA.

“При порушеннях мозкового кровообігу людину часто може врятувати лише хірургічне втручання, саме цим ми й займаємось. Найголовніше те, що ця допомога надається у цілодобовому режимі. Це дійсно “хірургія відчаю”, яка повинна бути поряд із кожним. Але вона незабаром може зникнути. Це відділення планується закрити. При чому з боку керівників Києва інформація викривлюється, лунають заяви, що мова йде лише про покращення нейрохірургічної допомоги дітям. Ми готові довести, що це зовсім не так. Усе робиться, щоб претендувати на наше високотехнологічне обладнання і приміщення лікарні, якій дуже не поталанило, що вона знаходиться у центрі Києва. Відомо, що територія лікарні вже була частково відчужена”, — повідомив лікар.

О. Нечипорук також наголосив, що доцільність створення Центру на базі діючого нейрохірургічного відділення є сумнівною, оскільки за інформацією голови постійної комісії КМДА з питань охорони здоров’я Алли Шлапак, для створення дитячого центру виділено з бюджету міста 30 мільйонів гривень. На ці кошти можна створити дитячий нейрохірургічний стаціонар на базі дитячої лікарні, і такий вже існує у дитячій клінічній лікарні №7.

Крім того він підкреслив, що старе приміщення Олександрівської лікарні взагалі не пристосовано для дитячого стаціонару. “Не можна робити дитячу лікарню у наших стінах, уражених грибком, за тієї якості ремонту, який вже незаконно розпочато. Для цього треба будувати нове сучасне приміщення, яке має бути на території дитячого багатопрофільного стаціонару, щоб діти могли отримувати необхідну допомогу”, — висловився він.

За наявними статистичними даними, у 2009 році нейрохірурги ОКЛ провели майже 700 операцій, у відділення за швидкою допомогою госпіталізується 92,4% хворих з нейротравмами та інсультними станами. Протягом чотирьох місяців цього року нейрохірургами ОКЛ проведено вже близько 300 операцій.

Хірург також заявив, що після закриття відділення нейрохірургії Олександрівської лікарні дорослим киянам нікуди буде звертатися за невідкладною нейрохірургічною допомогою.  

“Ми хочемо вирішити проблему порушення Закону і залишити клініку жителям Києва й України”, — наголосив Олег Нечипорук.

І . Носальська />  

Читайте также по теме