ГолосUA
06:12 20/07/2010

У Києві на кладовищах можуть з’явитися інтерактивні надгробки

У Києві незабаром можуть з’явитися інтерактивні надгробні пам’ятники.

Орієнтовна вартість такого «ноу-хау» – 25 тис. гривень.

Екран на надгробній дошці покаже фото покійного, пристрій відтворить його голос або навіть покаже фільм про покійного. Зараз новинку планують встановлювати на московських кладовищах. Але, незабаром, інтерактивні могили можуть з’явитися і в Києві.

Автор ідеї, московський художник Андрій Головін, сказав, що хоче популяризувати свій винахід. У мерії не проти.

«На цьому ринку зараз затребувані ноу-хау, як це цинічно не звучить», — сказали в главку ритуальних послуг мерії.

Як розповів прес-секретар Державного унітарного підприємства «Ритуал» (Москва) Дмитро Коробцов, вартість такого надгробка становить від 100 тис. рублів (близько 25 тис. грн.) і вище.

«Якщо буде з каменя, то, відповідно, ціна вища. Якщо з дешевших матеріалів, то ціна буде нижчою», — сказав Коробцов.

За його словами, спочатку електроживлення надгробків планували зробити від сонячних батарей, але зараз вирішили проводити до могил електрокабель — взимку від Сонця багато енергії не отримаєш. Форма надгробків теж може бути індивідуальною, головне, щоб був видно сенсорний екран.

У пам’ять комп’ютера можна закласти все що завгодно — від текстів до фільмів за участю покійного. Якщо він був поетом, то там можна розмістити підбірку його кращих віршів, якщо художником — електронні копії картин. Голова асоціації підприємців сфери ритуальних послуг Людмила Сидоренко сказала, що нововведення може бути затребуваним — правда не для всіх, через високу ціну.

За матеріалами: Сегодня />  

Читайте также по теме