ГолосUA
19:03 12/03/2010

У Києві встановлять пам’ятник казахському поетові Жамбилу Жабаєву

Міський голова Києва Леонід Черновецький підписав розпорядження про спорудження пам’ятника великому поетові та мислителю казахського народу Жамбилу Жабаєву (Джамбулові Джабаєву).

Про це повідомив кореспондент ГолосUA.

В Києві вже є вулиця, названа на честь письменника (колишня Кузьмінська), а також його меморіальна дошка, яку було відкрито у травні минулого року.

Заступник голови КМДА Сергій Рудик вбачає у встановленні пам’ятника Жамбилові Жабаєву крок назустріч зміцненню дружби між Києвом та Астаною. Також він зазначив, що сам поет часто відвідував Україну, захоплювався українською літературою, зокрема – Тарасом Шевченком.

Жамбил Жабаєв – відомий казахський поет-імпровізатор та мислитель, народився 28 лютого 1846 року в сім’ї бідного кочівника. Його твори видавалися великими тиражами за кордоном та в колишньому СРСР та за кордоном у перекладі М. Шолохова, М. Тихонова, К. Симонова. В Україні твори Ж.Жабаєва перекладали його близький товариш, поет Павло Тичина, а також Терентій Масенко та Василь Швець. Сам Жамбил часто відвідував Україну, захоплювався українською поезією та літературою, зокрема творчістю Тараса Шевченка, а до 125-річчя великого кобзаря склав поему «Пісня про Тараса».

Помер Жамбил Жабаєв 22 червня 1945 році, не доживши до свого сторіччя лише вісім місяців. Перед смертю поет попросив рідних привезти жменьку української землі та посипати нею свою могилу. Похований Ж.Жабаєв у м. Алмати в саду, який він виростив своїми руками.

І. Тимошенко

 

Читайте также по теме