ГолосUA
18:36 04/06/2010

У Київському зоопарку за останні 2,5 роки померла 51 тварина

З 2008 року у столичному зоопарку помер 51 вихованець.

Про це повідомив начальник Територіального відділу міліції № 1 Шевченківського РУВС Юрій Барвіцкий.

Серія загадкових смертей індійського слона Боя та інших тварин Київського зоопарку спонукала міліцію призначити дослідчу перевірку. Виявилося, звірі часто вмирали і в попередні роки, тільки інформація залишалася не для широкого кола.

«У 2008 році, наприклад, померли 18 ссавців, — зазначив він. — Серед них два африканських лева, амурський тигр, тянь-шаньскій бурий ведмідь, кінь Пржевальського, примати — шимпанзе, макаки, мавпи, інші звірі. Роком пізніше кількість померлих великих тварин зросла до 24. Зоопарк втратив європейського зубра, жирафа, ще одного амурського тигра, уссурійського ведмедя, верблюда, кенгуру, не кажучи про звірів дрібніших. Врешті-решт, за 5 місяців нинішнього року померли слон, бізон, верблюд, амурський тигр — всього дев’ять ссавців. За два з гаком роки зоопарк втратив 51 вихованця».

За його словами, кримінальні справи за фактами загибелі тварин у минулі роки, якщо і порушувалася, до суду не доходили. Основними причинами летальних результатів називали незадовільний спостереження, неякісне і нерегулярне харчування, погане ветобслуговування. Можливо, тут і слід шукати корені нинішніх надзвичайних подіях зі слоном Боєм, верблюдицею Майєю, бізоніхою Віею. Адже, за попередніми даними розтину, у функціонуванні нирок Боя виявлені порушення. Одні вважають це наслідком отруєння, інші — віковими процесами старіння організму, треті — результатом незадовільного догляду.

На питання, чи правда, що у експертів, які проводили дослідження, не було достатньої кількості спеціальних маркерів для виявлення в тілі слона багатьох отруйних речовин, в міліції відповісти не змогли — мовляв, розбиратися повинні не вони. Серед найбільш вірогідних версій причин загибелі тварин висунута лише одна — помста колишніх співробітників нинішньої адміністрації зоопарку за своє звільнення. Правоохоронці ж криміналу не бачать.

«51 смерть за два з гаком роки — шалено багато, — зазначив заступник мера Києва Ігор Добруцький. — Будемо розбиратися, як таке могло статися».

На думку директора Ялтинського зоопарку Олега Зубкова, те, що відбувається сьогодні в столичному зоопарку багато в чому — результат кадрових проблем: «До керівництва приходили непрофесіонали, і мешканці зоопарку, турбота про них були для цих людей не головними». Зубкова разом з колегою з Миколаєва Володимиром Топчієм включили до складу комісії з вивчення ситуації у відомстві Світлани Берзіної. Про жалюгідний стан Боя та інших тварин було давно відомо, але не реагували. Я не вірю в отруєння — їх симптоми видно, тварини поводяться неадекватно. На мій погляд, владі Києва треба на конкурсній основі призначити вибори нового директора зоопарку, залучити, якщо потрібно, зарубіжних фахівців, і виводити зоопарк з кризи. А ось багато чи мало — 51 смерть за три роки — сказати не беруся. Треба розбиратися».

За матеріалами: Сегодня />  

Читайте также по теме