ГолосUA
10:07 21/01/2009

У Косові створили армію

У столиці республіки Косово, Приштині, сьогодні, через 11 місяців після одностороннього проголошення незалежності від Сербії, оголосили про створення Сил безпеки Косова.

Про це повідомило радіо «Свобода».

До збройної структури ввійшло чимало ветеранів колишньої Армії визволення Косова – повстанського угруповання, яке наприкінці 1990-х років воювало з сербами.

Навчання нової структури і нагляд за нею взяв на себе союз НАТО. Нові сили безпеки спочатку займатимуться реагуванням на кризові ситуації і забезпечуватимуть захист населення, а з часом можуть узяти на себе й функції спецзагонів поліції. Повідомляють, що ці сили будуть озброєні легкою зброєю, і відкрити вогонь буде дозволено лише в надзвичайних ситуаціях.

У НАТО наголошують, що в жодному разі не йдеться про армію, хоча косовські албанці у новій структурі бачать зародок косовського війська.

Керівником – начальником штабу Сил безпеки Косова став генерал-лейтенант Сулейман Селімі, один із колишніх провідників косовськоалбанських повстанців. У Сербії його вважають відповідальним за зникнення значної кількості косовських сербів.

Прем’єр-міністр Косова Хашім Тачі сказав, що нові сили безпеки будуть багатонаціональними. Їхнім завданням буде захист усіх громадян, незалежно від національності.

Натомість у Белграді сербський міністр у справах Косова Ґоран Боґданович заявив, що створення таких лише ускладнить ситуацію в регіоні.

Сербія не визнає самопроголошеної незалежності Косова, яке, за Конституцією Сербії, залишається автономним краєм у її складі.

 

Читайте также по теме