ГолосUA
09:35 17/08/2010

У кримських санаторіях зараз відпочивають не більше семи нардепів — ЗМІ

У Криму є два заповідні місця, де відпочивають народні депутати. Це закриті депутатські санаторії — Дюльбер (у Місхорі) і «Нижня Ореанда» під Ялтою.

Проте цього літа народних обранців тут небагато.

Зараз тут відпочивають від сили п’ять нардепів. Журналісти зустріли на пляжі голову фракції Партії Регіонів у ВР Олександра Єфремова (нардеп відпочивав з дружиною і внуком — вдень на березі читав газету, сидів з внуком в барі, а увечері мирно прогулювався по парку санаторію) і бютівця Всеволода Бородіна (учасника «шашкової справи» у Верховній Раді; у нього поблизу є будинок, а в санаторій він приїжджає просто на пляж).

«Депутатів і насправді мало. Буквально наприкінці минулого тижня з’їхали бютівці — Павло Мовчан, Валерій Камчатний і Василь Кравчук, і нунсівець Ярослав Джоджик. Зате в неділю приїхали нардепи Станіслав Аржевітін, Павло Бут. Всього — 6—7 осіб. Ось минулого року віпів було більше: відпочивали Раїса Богатирьова з внуками, кума Ющенко Оксана Білозір. Шуфрич приїжджав на два дні, з луком — говорив, тут є де постріляти. Потім залишив батьків і поїхав. Тут багато хто так робить: привозять сім’ї, а самі виїжджають», — розповів один з відпочивальників.

До речі, на відпочинку нардепи один з одним практично не спілкуються. «Вітаємося, бажаємо один одному хорошого відпочинку. От і все спілкування», — зізнався депутат, який цього сезону вже відпочив в «Ореанді».

Режим в нардепівському таборі — піонерський. «Я тут до жінки-адміністратора підійшов, питаю, чи є, мовляв, тут увечері якісь розваги. А вона мені: «Шановний, ви приїхали в санаторій, а не на курорт». Коротше, ми тут — в лікарні. Багато хто ходить на масажі, інгаляції (у санаторії можна підлікувати нирки, серце, нервову систему тощо)», — зізнався інший відпускник. Багато курортників говорять, що після Еміратів, Єгиптів і Турцій відчувають в «Ореанді» культурний шок. «Тут я навіть жарт такий в середовищі депутатів чув: мовляв, тут так тихо — хоч би хто шашку кинув», — засміявся один із співбесідників.

З розваг, які пропонують нардепам, — волейбол, кіно через день, бібліотека та спорт. «А взагалі тут вся культпрограма — радянська. Вранці в їдальню заходить масовик-затійник і оголошує: «Сьогодні у нас відбудеться гра «А нумо, хлопчики», «А нумо, дівчатка». Збір о 19.30 біля першого корпусу», — говорить один з відпочиваючих.

Годують нардепів за розкладом — тричі на день. Правда, всі страви в їдальні — дієтичні. «На сніданок дають молочні каші, сир. Борщами годують, йогуртами, м’ясом — але тільки вареним, а якщо рибою — то тушкованою. Тому багато хто вважає за краще харчуватися в ресторані або обідають прямо в барі на березі моря», — діляться враженнями ореандівці.

До речі, ціни в барі «Ореанда» цілком ринкові (чого не скажеш про дюльберівські). Коньяк «Хеннесі» — 1—6 тис. грн./пляшка (у «Дюльбері» — 500—1120 грн.), шампанське елітних сортів — 1785 грн. (у «Дюльбері» таких зовсім не тримають).

Відпочинок в «Нижній Ореанді» недешевий: для простих смертних — в середньому $2000 на сім’ю з трьох чоловік за 2 тижні. Нардепам обходиться дешевше — десь $1500 (сам депутат платить 50% вартості путівки, на дитину отримує 20% знижки, а за дружину розраховується за повною програмою).

«Дорогий, враховуючи, що обстановка в корпусах — радянська і кондиціонер працює тільки вдень. Але багато хто сюди їздить — в першу чергу, через лікування. А комусь такий відпочинок просто підходить: не всім же потрібні скутери і нічні дискотеки», — пояснив один з приїжджих.

«Дюльбер» — значно простіше, ніж «Нижня Ореанда». Про те, що це парламентська оздоровниця, свідчать хіба що огорожа-частокіл і суворий напис на брамі: «Режимний об’єкт, вхід тільки за перепустками». Правда, за «двадцятку» охоронець спокійно пропустить вас і без перепустки: головне — сказати, що йдете на пляж. До того ж тут відпочивати дешевше: номери від 400 грн./добу (на двох). Але є й набагато дорожче — близько 1000 грн. При цьому депутати мають тут ті ж знижки, що і в «Нижній Ореанді».

Депутатів тут, як і в «Нижній Ореанді», мало. В основному відпочивають люди, що купили путівки звичайним способом. «Зараз відпочивають двоє нардепів, але якісь маловідомі, — розповів нам один з відпочивальників. — А так — все публіка з боку. Ну, може, ще помічники чиїсь є». «Хоча минулого року тут відпочивав головний комуніст країни Петро Симоненко з молодою дружиною Оксаною Ващенко, так що рік на рік не припадає», — поділився враженнями бувалий «дюльберівець».

До послуг нардепів — бібліотека, тенісні корти, оздоровчі процедури прямо на пляжі та два бари — пляжний (працює до 17.00) і звичайний — до 22.00. Ціни тут — цілком «депутатські»: гарячі страви — від 13 грн., салати — від 5,20. У «Нижній Ореанді» все в 5—10 разів дорожче.

За матеріалами: «Сегодня» />  

Читайте также по теме