ГолосUA
15:33 04/06/2010

У Львові може зникнути унікальна «вуличка одного пішохода»

У Львові може зникнути єдина «вуличка одного пішохода».

Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Олег Синютка на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

Під час реконструкції площі Осмомисла, яку почали цього тижня, планують розширити тротуар на вулиці Гонти, перенісши підпірну стіну. Ремонтники вже почали спилювати дерева біля церкви Марії Сніжної та частково розбирати саму стіну, пише видання «Львівська пошта».

За словами Олега Синютки, згідно з проектом, підрядники повинні перенести підпору настільки, щоб ширина нового хідника становила 1,2 метри. Таким чином чиновники Ратуші планують перетворити технічний тротуар на пішохідний. Щоправда, саме завдяки своїй невеликій ширині вулиця Гонти здобула славу «вулиці одного пішохода» і стала однією з візитівок Львова. />  
Проект її розширення існує давно, але для цього хотіли перенести стіну будинку на вул. Гонти, 2. Це б дозволило на два метри збільшити проїжджу частину і зробити ширший тротуар. Однак такий проект викликав хвилю обурення львівських охоронців пам’яток, як надто агресивний для історичного середовища. Окрім цього, експерти визнали його надто дорогим, тож райці вирішили обмежитися тільки перемощенням технічного тротуару, заміною та укріпленням підпори. Але плани, здається, змінилися. За словами Олега Синютки, про жодне перенесення чи знесення будинку сьогодні не йдеться, однак саму підпірну стіну таки перенесуть.

«Ми вже знаємо, що будинок на Гонти, 2, зносити ніхто не буде і рухати його стіни теж. А що робити з підпорою, вирішать у п’ятницю, коли до Львова повернеться гід проекту Валерій Чернишов (інституту «Діпрокомунбуд»). Пропонують відсунути підпору і зробити там тротуар, щоб в майбутньому повернутися до питання знесення будинку і розширення вулиці. Однак хідник, який пропонують зробити, фактично не буде ефективним, адже ріг будинку на Гонти, 2, не дозволить зробити його повноцінним. Тож, мабуть, доведеться організувати там перехід»,– розповів директор ВАТ ЛСБМУ-1 Ігор Булик.

Цікаво те, що попри розміщенні вулиці на території, яка внесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко про можливе розширення вул. Гонти нічого не чула і жодних погоджень не давала. А інспектори ЮНЕСКО, які відвідали Львів на початку березня цього року, рекомендували не змінювати ширини цієї вулиці.

Вулиця Гонти може стати далеко не першим прикладом руйнування місць, які стали візитівками Львова. Нагадаємо, під час підготовки міста до святкування 750-річчя на вулиці Руській зруйнували унікальне сходження двох трамвайних ліній, які багато років були принадою для туристів.

Л. Мицай
 

Читайте также по теме