ГолосUA
12:36 05/06/2010

У «Нафтогазу» можуть забрати ГТС і сховища

Українська газотранспортна система та підземні газові сховища можуть бути вилучені із власності "Нафтогазу" – про це йдеться у програмі економічних реформ, оприлюднених президентом Януковичем цього тижня.

З одного боку, відокремлення постачання газу українським споживачам від транспортування російського газу до Європи могло б сприяти фінансовому оздоровленню компанії.

З іншого, як вважають оглядачі, це може стати формою прихованої приватизації найбільш прибуткових активів найбільшої української компанії.

Одним із головних напрямків реформ, анонсованих новою українською владою, має стати реформа енергетики, яка, зокрема, передбачає і перебудову найбільшої української енергетичної компанії – "Нафтогазу".

Відповідно до європейських принципів, до магістральної транспортної мережі і сховищ газу повинен бути забезпечений вільний доступ всіх суб’єктів, які хочуть зберігати чи транспортувати газ. Це повністю відповідає європейському підходу до нафтогазових компаній.

Зокрема, йдеться про те, що такі активи компанії, як трубопровідна система та підземні сховища, які зараз належать «дочці» "Нафтогазу", "Укртрансгазу", відійдуть окремій незалежній компанії.

Це підтвердив і міністр енергетики Юрій Бойко, який заявив, що метою цього є рівний доступ всіх клієнтів до української ГТС: /> «Відповідно до європейських принципів, до магістральної транспортної мережі і сховищ газу повинен бути забезпечений вільний доступ всіх суб’єктів, які хочуть зберігати чи транспортувати газ. Це повністю відповідає європейському підходу до нафтогазових компаній.»

Раніше вимога відокремити збиткове постачання газу українським підприємствам та населенню від прибуткового транспортування російського газу до Європи була озвучена європейськими інвесторами при укладанні Меморандуму про модернізацію української ГТС, підписаної у березі минулого року в Брюсселі.

Президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук вважає, що самі наміри реструктурувати Нафтогаз є правильними, але скористатися результатами цих реформ можна по-різному – і з користю, і зі шкодою:
«І у Брюссельській декларації, і у наших зобов’язаннях перед МВФ ми зобов’язалися, що ми виділимо окремо у Нафтогазі такі підрозділи або напрямки діяльності як видобування, транспорт, розподільчу систему. І з цього погляду те, що виділяють Укртрансгаз разом з усією інфраструктурою, — це правильно. Яким чином цим скористаються – це вже зовсім інша історія.»

Тодійчук також нагадав, що саме транспортування газу наразі є єдиною діяльністю, що приносить "Нафтогазу" прибутки.

Звісно, прибутковим міг би бути також і видобуток нафти і газу, проте оскільки ціни на газ внутрішнього видобутку, що, переважно, постачається населенню, є далекими від ринкового рівня, поки що цей напрямок зиску не приносить.

Натомість транспортування газу до Європи щорічно забезпечує "Нафтогазу" прибуток у понад 1 мільярд доларів – і саме ця сума є «ціною питання,» якщо не згадувати про вартість самої ГТС.
 

За матеріалами: Бі-Бі-Сі

 

Читайте также по теме