ГолосUA
06:16 10/08/2010

У Науково-дослідному інституті харчування закликають не купувати потріскані кавуни

Науково-дослідний інститут харчування рекомендує не купувати кавуни і дині з пошкодженою шкіркою. Про це сказав завідувач лабораторії гігієни живлення Владислав Сластін.

«Хімічні речовини, які потрапляють з підлоги, з асфальту через тріщини або надбитий кавун, можуть викликати при споживанні цього продукту отруєння», — сказав він. Сластін також зазначив, що баштанні дозрівають безпосередньо на грунті, продаються в більшості випадків з підлоги або піддонів, на вулиці біля доріг, тому через пошкодження в шкірці в них можуть потрапити бактерії і шкідливі хімічні речовини.

Крім того, на думку фахівця, краще купувати, особливо в умовах жаркої погоди, цілі кавуни або дині, ніж їхні половинки, а також не просити розрізати кавун для перевірки самим продавцем.

«Якщо звісно в кавуні буде зроблений надріз, і ви відразу підете його їсти, то добре, але краще всього помити спочатку кавун, зробити надріз, подивитися, чи відповідає він смаковим і ароматичним властивостям і потім вживати», — підкреслив він.

Щодо перевірки якості баштанних основним принципом правильного вибору Сластін назвав природне дозрівання плоду. «Найоптимальнішим варіантом є те, щоб споживалися баштанні, зібрані в сезон свого природного дозрівання… на полях і грядках, з мінімальним використанням хімічних препаратів — пестицидів і нітратів, які є прискорювачами росту і дозрівання культур», — сказав він.

За словами експерта, ознаками такого природного дозрівання є наявність сухого хвостика, жовтого боку, на якому дозріває плід, а також дзвінкий звук при постукуванні по плоду. /> Сластін зауважив, що купувати баштанні бажано в авторизованих місцях продажів — на ринках і в магазинах, де при необхідності продавець може надати документи, котрі підтверджують, що продукція пройшла лабораторні дослідження і не містить нітратів і пестицидів більше дозволених норм.

За матеріалами: Українські новини, proUA.
 

Читайте также по теме