ГолосUA
07:36 19/03/2010

У НБУ не задоволені рішенням Кабміну продати рекапіталізовані банки

У Національному банку здивовані рішенням Кабінету міністрів приватизувати рекапіталізовані банки.

«Поки незрозуміло, хто і чим замістить папери цих банків, що знаходяться у нас в заставі», — сказав чиновник департаменту банківського регулювання і нагляду НБУ.

Нагадаємо, наразі рекапіталізовані «Укргазбанк», «Родовід банк» і банк «Київ».

За словами чиновника, до націоналізації «Родовід Банку» НБУ рефінансував його на 2,12 млрд. грн., «Укргазбанк» — на 1,23 млрд. грн., «Київ» — на 1,01 млрд грн. «Укргазбанк» отримав також стабілізаційний кредит на суму 2,61 млрд. грн., а «Родовід Банк» — на 1 млрд. грн. Після входження в банки тимчасових адміністраторів НБУ провів переоцінку заставних активів і зажадав додаткового забезпечення кредитів у вигляді ОВДП. Він пролонгував видане рефінансування на сім років під облікову ставку (зараз 10,25%) плюс 0,5%. А місяць тому Кабмін дозволив закласти в НБУ більше 60% акцій держбанків.

При цьому у націоналізованих банках зазначили що не можуть не погодитися з рішенням Кабінету міністрів, але не чекали такого швидкого продажу. За їх словами, колишній директор департаменту з питань участі держави в капіталізації банків Мінфіну Теймур Багіров ставив перед банками завдання відновити платоспроможну діяльність і підвищити свою інвестиційну привабливість за три роки. «Уряд ніколи не приховував, що бере участь в капіталах банків з метою їх подальшого продажу. Різниця, яка виникне між вартістю рекапіталізації і продажу, і стане ціною, яку Україна заплатила за кризу», — відзначив голова правління банку «Київ» Юрій Маслов.

Банкіри вважають, що, продавши держбанки раніше ніж через два роки, уряд навіть не поверне вкладені в них гроші. Тому в державних установах не планували проходити потрібні для продажу аудити найближчими роками. «Ми як діючий менеджмент банку продовжуємо працювати над його оздоровленням. З нашого боку підготовлена стратегія розвитку «Укргазбанку» до 2012 року, яка знаходиться на розгляді наглядової ради. Вона містить кілька варіантів розвитку установи», — зазначив заступник голови правління «Укргазбанку» Станіслав Шлапак

Як повідомляв ГолосUA, 18 березня віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко заявив, що Кабінет міністрів має намір приватизувати рекапіталізовані банки.

За матеріалами: Коммерсант-Украина

 

Читайте также по теме