ГолосUA
13:36 23/09/2008

У Секретаріаті Президента знають, чому Юлія Тимошенко збирається до Москви

 У тепер вже колишніх партнерів по коаліції демократичних сил у Верховній Раді, фракції БЮТ і блоку «Наша Україна — Народна самооборона» відсутні спільні підходи до того, на якій основі створювати нову парламентську більшість. Таку оцінку діям основних учасників політичного процесу висловив сьогодні заступник голови Секретаріату Президента України Андрій Кислинський. За його словами, упродовж тижня, що минув з часу офіційного оголошення про розпад коаліції фракції БЮТ і блоку «Наша Україна — Народна самооборона» не змогли досягти навіть контурних домовленостей щодо формату майбутнього союзу. У небажанні домовлятися про нову комбінацію демократичної більшості за участю блоку Володимира Литвина Андрій Кислинський звинуватив БЮТ. За його спостереженнями, на це вказує поведінка БЮТу протягом минулого тижня, хоча і «НУ-НС», і Блок Литвина проявляли відкритість і готовність розпочати переговорний процес, вважаючи такий альянс природнім і перспективним. Натомість БЮТ продовжив конфронтаційну лінію поведінки і ультимативну тональність заяв, хоча не припиняв запевнень у прихильності до демократичної коаліції, — наголосив заступник керівника президентського Секретаріату. Він спрогнозував, що до кінця цього тижня БЮТ всіляко демонструватиме своє наполегливе бажання оформити коаліцію з блоками «Наша Україна — Народна самооборона» і Володимира Литвина, однак вважає, що це буде не реальний переговорний процес, метою якого є створення коаліції та запобігання достроковим виборам, а його імітація у вигляді гучних заяв та порожніх декларацій.

За даними Андрія Кислинського, лідер БЮТ Юлія Тимошенко відвела собі термін до кінця поточного тижня, протягом якого фракція НУНС отримає низку «ласих», в тому числі кадрових пропозицій для того, щоб зімітувати бажання відновити демократичну коаліцію в новому форматі. Насправді, переконаний заступник голови Секретаріату Президента, умовою цих пропозицій буде одна — залишити в силі антиконституційні законопроекти, за які фракція БЮТ проголосувала разом з Партією регіонів другого вересня. Андрій Кислинський вважає, що пропозиція буде робитися для того, щоб від неї свідомо відмовилися, що дасть підґрунтя для нової хвилі звинувачень фракції НУНС та Президента в начебто небажанні відновлювати демократичну коаліцію в новому форматі.

Усе це дало підстави Андрію Кислинському дати свою оцінку запланованому на кінець вересня візиту Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко до Москви. За його даними, там керівник українського уряду звітуватиме щодо політичної ситуації в нашій державі. Вона, стверджує заступник голови Секретаріату Президента, доповість російському керівництву про хід виконання настанов щодо змін в українській владі. Зокрема, переконаний Андрій Кислинський, йтиметься про близьке укладання союзу між БЮТом і Партією регіонів, призначення Віктора Януковича Головою Верховної Ради — за збереження Юлії Тимошенко на посаді Прем’єр-міністра, — введення в дію змін до Конституції, які обмежують повноваження Президента, та корекцію виборчого законодавства щодо підвищення до 10% прохідного бар’єру на виборах до Верховної Ради, що фактично встановлюватиме владу в Україні двох політичних сил.

Таким чином, на думку заступника голови Секретаріату Президента, Юлія Тимошенко прагне заручитися підтримкою Москви в реалізації цього сценарію, а українське суспільство, переконаний він, стане свідком чергової дезінформаційної кампанії БЮТ, коли за яскравими гаслами будуть приховані справжні наміри.

Читайте также по теме