ГолосUA
08:56 09/12/2010

У Жовтих водах впевнені, що завод з фабрикації ядерного пального дасть місту «друге дихання»

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко заявив, що в районі Жовтих Вод буде побудовано завод із виробництва ядерного палива.

В українському уряді розглядали чотири потенційних майданчики для розміщення цього виробництва для забезпечення атомних електростанцій ТВЕЛами — паливом за російською технологією.

В коментарях експертів уже можна почути критику, що українська атомна енергетика залишиться залежною від Росії, а екологи висловлюють стурбованість з приводу загроз здоров'ю населення.

Жовті Води — регіон, де слова радіація, шахта, добування урану — звичні для мешканців того краю. Тут переймаються виконанням програми щодо радіаційного і соціального захисту населення. Тут також розташовано кілька накопичувачів відходів. Їх називають хвостосховища.

Однак перспектива отримати в цьому районі завод з виробництва ядерного палива не тільки не лякала місцеву владу, а навпаки, змушувала конкурувати. Перш за все з Дніпродзержинськом, хоча плани уряду не виключали й розташування заводу у Сумах та на одній з існуючих атомних електростанцій.

Один з телеканалів міста Жовті Води на Дніпропетровщині, який доносить до глядача точку зору місцевої влади, запевняє, що завод потрібен саме цьому місту, бо він дасть поштовх розвитку місцевій економіці. Від цього виграє і соціальна інфраструктура, переконаний міський голова Жовтих Вод Анатолій Кузьменко, який заявив, що без заводу та нових фінансових вливань "місто поступово стане селищем".

Застереження до того мають українські охоронці довкілля. Тетяна Тимочко, керівник громадської організації Всеукраїнська екологічна ліга, вважає, що екологічна ситуація в Жовтих Водах й раніше була тривожна.

"Жовті Води вже давно є на карті територією з серйозними екологічними проблемами внаслідок видобування уранової руди. Це серйозна загроза для здоров‘я. Це високий рівень захворюваності, особливо серед дітей. Це й високий рівень загальної смертності".

Колишній керівник Східного гірничо-збагачувального комбінату з виробництва концентрованого урану, депутат Дніпропетровської обласної ради Петро Пєрьков переконує, що новий завод не завдаватиме шкоди довкіллю.

"Локомотивом для міста, його другим диханням має стати завод ТВЕЛ. При чому я хочу підкреслити і закликати людей, щоб вони не думали про цей завод як про ядерно небезпечний об'єкт із високою радіацією. Там на кінцевій стадії буде використовуватись порошок, збагачений по 235-му ізотопу урану двоокису урану, який за своїми радіологічними властивостями набагато менш небезпечний, ніж закис-окисл урану".

За матеріалами: ВВС

Читайте также по теме