ГолосUA
11:20 16/05/2010

Україна хоче додаткових гарантій безпеки для неядерних держав

Наявні гарантії безпеки, надані неядерним державам з боку ядерних, є недостатніми, тому Україна виступає за створення універсального та юридично обов’язкового інструмента з надання гарантій безпеки для неядерних держав, заявив у статті для «Дзеркала тижня» постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Володимир Єльченко.

«Позитивні та негативні гарантії безпеки, надані ядерними державами неядерним у формі односторонніх заяв та закріплені у резолюціях Ради Безпеки ООН №255 від 19.06.1968 р. та №984 від 11.04.1995 р., є, безумовно, важливими, однак недостатніми і потребують подальшого розвитку й закріплення у багатосторонній міжнародній юридично-зобов’язуючій угоді», — заявив дипломат.

Володимир Єльченко повідомив, що на Оглядовій конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, яка проходить у першій половині травня у Нью-Йорку, Україна буде підіймати питання про необхідність створення спеціального робочого органу при женевській Конференції з роззброєння, який повинен напрацювати систему юридично обов’язкових гарантій для неядерних держав.

«Україна на Оглядовій конференції ДНЯЗ 2010 року виступає за пошук прийнятних форматів та узгодження позицій щодо цієї проблеми у рамках існуючих інституційних механізмів, в тому числі женевської Конференції з роззброєння. Конференція з роззброєння, на думку української сторони, повинна створити окремий робочий орган для вироблення універсального та юридично обов’язкового інструмента з надання негативних гарантій безпеки для неядерних держав», — заявив Єльченко.

За його інформацією, позиція України полягає в необхідності включення до майбутнього міжнародного документа зобов’язання ядерних держав за жодних обставин не застосовувати силу чи погрожувати її застосуванням проти неядерних держав, поважати суверенітет та існуючі кордони неядерних держав; утримуватися від політичного, економічного та інших форм тиску на неядерні держави з метою підпорядкування своїм інтересам суверенних прав неядерних держав; а також положення про визначення відповідальності ядерної держави за порушення нею основних зобов’язань.

 

Читайте также по теме