ГолосUA
17:26 14/04/2010

Україна має відвоювати для себе нейтральний статус — Чалий

Україна намагається демонструвати політику позаблоковості, хоча має підтвердити нейтральний статус.

Про це заявив експерт з міжнародного права Олександр Чалий на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

“Україна не має ні внутрішнього, ні зовнішнього ресурсу набути членства в одній чи іншій регіональній безпековій організації — чи НАТО чи ОДКБ. Тому що обидві ці організації вийшли на блокове протистояння і вони не допустять зміни баланса сил”, — заявив він.

О.Чалий пояснив свою позицію тим, що Україна, не розібравшись із зовнішньополітичними вподобаннями, ніби-то намагається приєднатися до якогось міжнародного блоку.

“Внутрішній чинник. Українське суспільство ніколи не показувало більше 30-33%, за періоду Кучми, підтримки вступу до НАТО. І це не є проблема малої інформації українського суспільства. Це є проблема ідентифікації. Тобто питання вступу до НАТО чи вступу до ОДКБ — це питання ідентичності українського суспільства”, — наголосив експерт.

При цьому, членство у жодному блоці Україні не світить, адже найсильніші наразі не збираються займатися перерозподілом впливу.

“Іде пошук активних формул що робити з державами, які опинились між блоками. Тому що довіра між блоками дуже слаба”, — сказав О.Чалий.

Водночас, Україна має гарну можливість показати світу свій статус, замість тієї невизначеності, яку наразі демонструють вітчизняні політики.

“У нас є вікно можливостей визначити дійсно свій геополітичний статус. Ми розміняємось ні на що, якщо позаблоковість ми будемо розглядати як тактичний маневр. З такою грою ми прийдемо до ситуації, яка є зараз. Бо я переконаний, що в таку позаблоковість ні одна країна світу вже не повірить. Ми дуже загрались. Одне в Москві, друге в Брюселі, третє в Вашингтоні. Ми думали, що ми ведем зовнішню політику, а з нами просто грались”, — заявив експерт.

“Нейтралітет дає більшу визначеність. За нього два рази на референдумі проголосував український народ. Скільки б ми не говорили, але витрачати (на оборону — ред.) ми будемо стільки ж, скільки й витрачали. І де-факто будемо нейтральною державою наступні 15 років”, — наголосив О.Чалий.

Він підкреслив, що Україні час перестати “гнатися за грошима”, а звернути увагу на статус країни, який визначає її місце на міжнародній арені.

“Головне в геополітиці статус, а не гроші. І сьогодні ми продовжуємо ту ж погоню за грошима, а Україна повинна відвоювати для себе статус”, — резюмував О.Чалий.

Н. Виноградська

 

Читайте также по теме