ГолосUA
13:40 17/03/2009

Україна проводжає чотирнадцяту антарктичну експедицію

Завтра до льодового континенту на антарктичну станцію ім. Вернадського відправиться 13 українських дослідників у чотирнадцяту Українську Антарктичну Експедицію.

Як передав кореспондент ГолосUA, керівник експедиції Олексанр Лещук повідомив, що з тринадцяти дослідників вперше «зимувати» їдуть семеро. Найбільш досвідчений полярник їде вшосте.

Експедиція розрахована на 1 рік, за цей час полярники мають нагоду зробити унікальні наукові відкриття, досі невідомі світу. Наразі на станції знаходиться 15 полярників, нова експедиція прийде їм на заміну.

«Найскладнішим етапом експедиції є наша осінь, і не через важкі кліматичні умови — до них звикаєш. Це психологічне випробування, людей вже довго немає — дев’ятий-десятий місяць експедиції», — сказав О. Лещук.

Як відзначають організатори експедиції, Україні річне дослідження із проживанням та транспортуванням полярників обійдеться у $1 млн — $1,200 млн. «Це не більше і не менше, а приблизно стільки ж, що і у минулі роки: топлива для станції витрачається стільки ж, і корабель також пливе один, проте, долар ми купуємо дорожче», — сказав директор Національного антарктичного наукового центру Валерій Литвинов.

 

Читайте также по теме