ГолосUA
09:52 19/09/2009

Україна стала конкурентоспроможнішою у сфері інформаційних технологій

Україна зайняла 50-е місце в світі в рейтингу "Індекс конкурентоспроможності в галузі інформаційних технологій" 2009 року, підвищившись у порівнянні з минулим роком на 7 позицій.

Про це йдеться в дослідженні аналітичного агентства Economist Intelligence Unit за підтримки Асоціації виробників програмного забезпечення (Business Software Alliance (BSA)).

Згідно з повідомленням, Україна набрала 31,4 бала зі 100 можливих, що є відчутно кращим результатом порівняно з 2008 роком, коли наша країна в такому ж індексі посіла 57-е місце.

За даними дослідження, Україна показала досить високий результат у таких категоріях, як ділове середовище, людський капітал і правовий режим. Сфера інформаційної інфраструктури і науково-дослідних і дослідно-конструкторських розробок все ще потребують покращення.

Очолили рейтинг конкурентоспроможності ІТ-галузі США (78,9 бала), Фінляндія (73,6), Швеція (71,5), Канада (71,3) і Нідерланди (70,7).

До першої п’ятірки серед країн Східної Європи увійшли Естонія, Чехія, Угорщина, Словаччина й Литва. Росія зайняла 38-е місце, набравши 36,8 бала.

За даними Economist Intelligence Unit, Україна поки істотно відстає від інших країн Центральної та Східної Європи у сфері ІТ-інфраструктури, проте приватні й державні інвестиції, а також загальний попит на неї істотно збільшилися за останні роки, що дає нашій країні шанс у середньостроковій перспективі досягти середнього рівня в даному регіоні.

Україна вже почала процес вдосконалення законодавства у сфері інтелектуальної власності, проте механізми застосування права й загальна культура інтелектуальної власності залишаються на низькому рівні й потребують проведення додаткових заходів, зазначають аналітики агентства.

Варто зазначити, що світовий рейтинг розвитку інформаційного суспільства неабияк засмутив наших західних сусідів. Поляки бідкаються, що за рівнем доступу до світової мережі Інтернет Україна виявилася попереду. /> Economist Intelligence Unit – дослідницький підрозділ The Economist Group, що видає журнал The Economist. Business Software Alliance (BSA) – асоціація виробників програмного забезпечення, провідна некомерційна міжнародна організація, діяльність якої спрямована на просування безпечного й легального використання програмного забезпечення в сучасному цифровому світі.
Учасниками асоціації є, зокрема, компанії Adobe, Apple, Cisco, Corel, HP, IBM, Intel, Quark, Siemens та інші.

За матеріалами: Economist Intelligence Unit

 

Читайте также по теме