ГолосUA
18:20 01/10/2010

Україна та Іран підписали угоду про закупівлю та виробництво літаків

Україна й Іран підписали угоду про закупівлю та виробництві літаків Ан-158.

Про це повідомив голова правління державного авіаконцерну "Антонов" Дмитро Ківа під час прес-конференції на виставці "Авіасвіт-21".

"Підписали угоду з Іраном про закупівлю та виробництві літаків Ан-158, готуються фахівці, обмін ведеться", — сказав Д. Ківа. Він підкреслив, що йдеться про співпрацю в цивільній сфері. "Це пасажирські літаки, які використовуються в цивільних перевезеннях, Іран має намір купити в України 18 літаків Ан-158", — зазначив він.

За словами посадовця, на першому етапі іранська сторона планує взяти в лізинг два літаки. Надалі передбачають організацію виробництва цієї техніки в Ірані. У рамках проекту передбачається зібрати 60 лайнерів.

За його словами, Ан-158 продовжує програму сертифікаційних випробувань. Машина призначена для перевезення 86 пасажирів. Його вартість оцінюється в 27 млн. дол.

Д. Ківа повідомив також, що іранська сторона має намір активізувати проект зі збірки літаків Ан-140 на авіапідприємстві “HHESA” в Ісфахані. Вже літає 10 таких машин.

Також сьогодні в рамках проведення виставки "Авіасвіт-21" державна авіакомпанія "Україна" і державіаконцерн "Антонов" підписали протокол про наміри щодо закупівлі 6 літаків. Документ передбачає укладення контракту до кінця року. У тому числі дві авіамашини будуть замовлені в варіанті VIP для перевезення перших осіб держави. Йдеться про літаки серії Ан-148/158/168.

Нагадаємо, що 30 квітня ц.р. Україна і Росія домовилися про розподіл робіт з модельного ряду літаків "Ан". Основним складальником Ан-148 стало Воронезьке авіабудівне об’єднання, при цьому збирати подовжену версію цього літака (Ан-158) буде українське підприємство "Антонов".

Також тоді було досягнуто принципової домовленості про створення єдиного україно-російського центру з продажу, закупівель і подальшого обслуговування літаків.

За матеріалами: ТСН.ua

 

Читайте также по теме