ГолосUA
06:28 27/10/2010

Україна та Росія обговорять створення спільного зернового консорціуму

 

Під час сьогоднішньої зустрічі прем'єр-міністра України Миколи Азарова та прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна очільники урядів обговорять об'єднання авіапромів держав та створення українсько-російсько-казахстанського зернового консорціуму.

Українська сторона має намір побудувати термінал для прийому скрапленого природного газу потужністю 10 млрд. куб. м на рік. На думку експертів, Росії вигідно увійти в цей проект, з тим щоб надалі його заблокувати — диверсифікація України імпорту газу не в інтересах російської сторони.

Проте голова робочої групи “Національні проекти” при Президентові України, депутат Верховної Ради Владислав Каськів вважає, що обговорення цього питання сьогодні малоймовірно. “Питання про залучення інвесторів буде розглядатися вже після того як буде підготовлено техніко-економічне обгрунтування проекту”, — уточнює він.

Два документи будуть стосуватися кооперації російської і української авіаційної промисловості. Ці документи були схвалені Кабміном у понеділок. На думку Сергія Маркова, об'єднання російського і українського авіапрому дозволило б зайняти третю позицію у світі після США (“Боїнг”) і Європи (“Аеробус”).

Ще один напрям, де Росія і Україна могли б бути корисними один одному, — суднобудування. У Україні недовантажені виробничі потужності, а Росії потрібні суду. Очікується, що сторони обговорять можливості для відновлення працювали в колишні часи ланцюжків у військово-промисловому комплексі: розміщення замовлень на виробництво комплектуючих на підприємствах України. Не менш важливе питання — як спільними зусиллями збільшити прибутковість експортної торгівлі зброєю.

Ще одна тема переговорів — створення українсько-російсько-казахстанського зернового консорціуму.

Передбачається, що український і російський прем'єри будуть обговорювати зниження бар'єрів для бізнесу і громадян двох країн. Зокрема будуть розглядатися питання спрощення паспортного і митного контролю в поїздах напрямком Київ — Москва і на автомобільній кордоні. Крім того, російська сторона зацікавлена в безвізовому транзит європейських туристів, які захочуть поїхати до Росії на зимову Олімпіаду 2014 року по залізниці.

За матеріалами: Дело

Читайте также по теме