ГолосUA
06:03 11/06/2010

Україна вперше в історії отримала прямий кредит від іноземного банку

Затягування переговорів з Міжнародним валютним фондом і відсутність можливості залучити кошти шляхом випуску єврооблігацій змушують Україну звертатися за допомогою до Росії.

Стало відомо, що цього тижня Україна отримала у російського банку ВТБ кредит на $ 2 млрд.

За його даними, позику було надано терміном на півроку під 6,7% річних. Кредитний договір передбачає можливість його пролонгації три рази щопівроку. Таким чином, максимальний термін використання коштів складе два роки.

Офіційні особи цю інформацію не підтвердили, але і не спростували.

Віце-прем’єр Сергій Тигипко сказав, що поки не може повідомити деталі. Віце-президент російського банку ВТБ Василь Тітов порадив звернутися в прес-службу ВТБ, де від коментарів відмовилися.

Тим часом перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова заявила: "Питання російського кредиту перебуває на стадії переговорів. Офіційного підтвердження закінчення переговорів не було, тому коментувати таку інформацію рано". Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив агентству Reuters, що рахунки Нацбанку зросли на $ 2 млрд протягом останніх двох місяців.

Залучати кошти у Росії Київ змушує необхідність фінансувати дефіцит бюджету. Через проблеми в єврозоні не вдається випустити облігації на $ 1,3 млрд, про що Кабмін заявляв раніше. "Бюджет попередніх місяців виконувався з дефіцитом, який закривався урядом за допомогою випуску ОВДП. Зараз попит на ці папери впав, і такий кредит дозволить покрити бюджетний дефіцит", — уточнив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.

Крім того, Президент Віктор Янукович у середу заявив, що не хоче фінансувати бюджетний дефіцит за рахунок коштів Міжнародного валютного фонду. Згідно із держбюджетом, $ 2 млрд кредиту МВФ повинні піти на покриття дефіциту. "Гроші потрібні уряду зараз, а переговори з МВФ затягуються. У такій ситуації кредит ВТБ дає шість місяців спокійних переговорів, а потім, навіть якщо переговори з МВФ нічим не завершаться, буде простіше вийти на ринок єврооблігацій", — зазначає аналітик ІК Трійка Діалог Україна Ірина Піонтковська. За словами пані Акімової, за п’ять місяців бюджетний план було перевиконано на 8,8%, хоча ще на початку червня в Адміністрації Президента повідомляли про недобір доходів у розмірі 7,7%.

В опозиції побоюються, що залучення кредиту з приховуванням його умов може означати зростання залежності України від Росії. На думку міністра фінансів тіньового уряду Андрія Сенченка, через півроку Україна може продовжити кредит і, ймовірно, на гірших умовах. "Беручи участь у цій піраміді, країна потрапляє в глибоку фінансову яму і в політичну залежність від наших кредиторів, наприклад Росії", — вважає пан Сенченко.

За матерiалами: КоммерсантЪ-Украина

 

Читайте также по теме