ГолосUA
16:43 30/11/2009

Україна за останніх 10 років збільшила закупівлі інсуліну в 100 разів

Обсяг держкоштів на закупівлю інсуліну для хворих цукровим діабетом за останніх 10 років виріс в 100 разів.

Про це повідомив сьогодні заступник голови комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я В’ячеслав Передерій.

За його словами, у 2009 році на закупівлю інсуліну виділено 500 млн. грн., на лікування ускладнень цукрового діабету — 5 млрд. грн.

За його словами, зараз ефективна терапія хвороби не проводиться і зводиться лише до закупівель препарату для інсулінозалежних. В той же час споживання препарату може зрости в 5 разів в разі поліпшення діагностики хвороби, що вимагає додаткових коштів.

"Інсулін є не лікувальним, а гормональним засобом для забезпечення замісної терапії. Лікувальний ефект виходить лише після поєднання умілого використання препарату і практичних заходів, включаючи дієтотерапію, фізичні вправи, а також самоконтроль самих хворих", — зазначив він.

В.Передерій також зазначив, що розподіл коштів на закупівлю інсуліну відбувається вкрай неефективно. Зокрема, інколи препарат купується по нижчій категорії, а оплата відбувається як за ліки вищої якості. "Свинячий і генно-інженерний інсулін — це дві великі різниці", — зауважив він.

За матеріалами: ІМК

 

Читайте также по теме