ГолосUA
12:24 31/01/2010

Україна збільшила імпорт сала

Україна збільшила імпорт національного українського продукту — сала. 

Проте, як пишуть експерти, наша смакота може стати таким дефіцитом, який можна буде відшукати тільки в сільській глибинці, куди турфірми влаштовуватимуть дорогі "салотури". 

За даними Держкомстату, минулого року ввезено 47,3 тис. тонн сала, а це на 40% більше ніж в 2008 році. 

За словами заступника гендиректора асоціації "Тваринпром”, яка об’єднує близько 80% виробників свинини в країні Івана Петренка, сало в основному поступає до нас з Польщі. 

"Везуть в основному низькосортну продукцію: сальні обрізання по 2-3 гривні за кіло, тоді як українське сало йде в опті по 15-15,5 грн./кг. Імпорт беруть м’ясокомбінати, що випускають ковбасу. Польське сало істи в чистому вигляді можуть не усі — воно не дуже смачне, не таке, як наше. Зараз цей бізнес дуже вигідний, їм займаються близько 130 компаній-імпортерів. Українське якісне сало м’ясокомбінати беруть, але небагато, щоб змішати у фарші з дешевим польським", — запевнив Петренко. 

Аналітик консалтингової компанії "ААА" Марина Колесник зазначила, що імпорт свинячих напівтуш в Україну скоротився з 178 до 140 тис. тонн, а ось ввезення субпродуктів і обрізків дійсно виросло майже в 1,5 рази.

За її словами, “все більше наших свинарів вирощують м’ясні породи свиней, завезені із-за кордону, які витісняють найпоширенішу породу — українську білу. Свиняче м’ясо дорожче за сало більш ніж в 1,5 рази (40-45 грн. проти 25-30), а сало з прожилками м’яса дорожче за традиційне (до 45 грн. за кіло) тому вигідніше вирощувати м’ясних свиней по зарубіжних технологіях і продавати продукцію на експорт”.

За матеріалами: “Сегодня”

 

Читайте также по теме