ГолосUA
14:57 27/08/2010

Україні невигідна будь-яка схема повернення газу, — експерт

Україні невигідна будь-яка схема повернення газу.

Таку думку висловив заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев в інтерв’ю журналісту ГолосUA.

“Україні невигідний будь-який сценарій повернення газу будь-якій компанії: чи то "РосУкрЕнерго", чи то "Газпрому", чи то будь-якій іншій компанії”, — вважає експерт.

Він упевнений, що для України існують більш вигідні шляхи розвитку сценарію конфлікту між "РосУкрЕнерго" та "Нафтогазом": “Наприклад, якщо українські суди не будуть настільки поступливими, як деякі інші, або підписання мирових угод. Я не думаю, що "РосУкрЕнерго" настільки незалежна компанія, щоб не було жодних важелів впливу ані в Україні, ані в Росії”, — переконаний він.

Водночас Г. Рябцев переконаний, що 5,2 млрд. кубометрів надлишку газу, котрий нібито повинен залишитися після вирішення суперечки між РосУкрЕнерго, вигідно продати саме в Україні. “Його ще поки ніхто не хоче продати. Єдине, що можна припустити — це лише гіпотетично, бо немає рішення відповідних судів для того, щоб показати щось конкретне, як продаж оцих 5,2 млрд. куб. м. газу. Але гіпотетично, якщо це газ, то потрібно подивитися, кому він належить. Якщо він належить "РосУкрЕнерго" і його потрібно реалізовувати, то, дійсно, найкраще його буде реалізовувати десь в Україні, тому що в Україні ціни на газ найвищі, порівняно зі східними країнами Європи. Ми маємо такий контракт і ціни на газ, що краще тут його реалізовувати, ніж вести кудись в Європу”, — зазначив експерт.

Нагадаємо, що "Нафтогаз" і "РосУкрЕнерго" погодили схему повернення 12,1 млрд. куб. м газу. Суперечка між компаніями має бути розглянута у Вищому господарському суді, і у разі рішення на користь "РУЕ" "Нафтогаз" протягом декількох днів спише газ на користь швейцарської компанії.

Проте потім "Нафтогаз" скористається правом вимоги від "РУЕ" 1,7 млрд. дол. за договором переуступки боргу з "Газпромом". "РУЕ" поверне цю суму у вигляді газу з розрахунку поточної імпортної ціни 248,72 дол. за 1 тис. куб. м — тобто 6,8 млрд. куб. м, а 5,2 млрд куб. м, що залишилися, повинна буде продати на внутрішньому ринку через "Укргаз-Енерго" (по 50% належать "РУЕ" і "Нафтогазу") з мінімальною націнкою, завдяки цьому велика частина прибутку залишиться на рахунках "РУЕ".

 

Читайте также по теме