ГолосUA
08:32 23/07/2010

Україні підвищили довгострокові кредитні рейтинги

Міжнародне агентство кредитних рейтингів Standard & Poor’s підвищило довгострокові суверенні кредитні рейтинги України внаслідок виконання вимог МВФ та поліпшення економічного потенціалу держави.

Про це повідомила прес-служба агентства.

Так, рейтинг «В» за зобов’язаннями в іноземній валюті і «В +» за зобов’язаннями в національній валюті — поміщені в список CreditWatch («рейтинги на перегляді») з позитивним прогнозом.

«Переміщення рейтингів в список CreditWatch обумовлено посиленням заходів із фіскальної консолідації уряду України та реалізацією заходів щодо виконання вимог МВФ, які є обов’язковою умовою надання підтримки цієї організації, на тлі поліпшення перспектив економічного зростання», — заявив кредитний аналітик Standard & Poor’s Френклін Гілл.

Аналітики агентства оцінили рішення уряду про збільшення внутрішніх тарифів на газ як свідоцтво політичного рішення відновити фінансове становище «Нафтогазу» і виконати умови, необхідні для відновлення перерваної програми Міжнародного валютного фонду (МВФ). «Ми очікуємо, що рейтинги будуть підвищені на один щабель, коли угода буде підписана і всі умови будуть виконані. І, навпаки, якщо МВФ не підпише програму або реалізація заходів буде відкладена, прогноз може бути знову переглянутий на «Стабільний», — повідомили експерти Standard & Poor’s.

Експерти агентства запевнили, що економіка України відновлюється на тлі нормалізації умов торгівлі. Впевненість у перспективи політичної стабілізації та повернення до економічного зростання також відбилася в поступове відновлення доступу до короткострокового зовнішнього фінансування корпоративного сектора країни. Але корпоративний і банківський сектори продовжують скорочувати свій зовнішній борг; цей процес компенсується зростанням зовнішніх запозичень громадського сектору. «Ми очікуємо, що дефіцит по рахунку поточних операцій України скоротиться більш ніж наполовину в 2010 р. до менш ніж 1% ВВП. Тим не менше більше 60% експорту України складають продукція хімічної та сталеливарної галузей, піддаючи економіку (і номінальний ВВП, податкову базу) ризику волатильності», — сказано у звіті Standard & Poor’s.

Аналітики прогнозують, що в результаті успішних переговорів про скорочення для «Нафтогазу» цін на імпортований російський газ на 30% і підвищення внутрішніх тарифів на газ на 50% уряд посилило фінансову позицію цього належить державі дистриб’ютора газу. Очікується, що перерахування з держбюджету «Нафтогазу» в 2010 р. складуть 0,5% ВВП і 0% в 2011 р.

«Ми очікуємо, що рейтинги будуть виведені зі списку CreditWatch протягом наступних місяців. Якщо угода про стабілізаційний кредит буде схвалено, а необхідні заходи виконані, довгостроковий кредитний рейтинг за зобов’язаннями в іноземній валюті буде підвищений на один щабель — до «B +». І, навпаки, втрата політичної стабільності, більш значні, ніж очікується, потреби в рекапіталізації фінансової системи або ослаблення готовність уряду виконати програму кредитування МВФ можуть привести до перегляду прогнозу знову на «Стабільний» і надати понижувальний тиск на рейтинги», — зазначили вони. />  

Читайте также по теме