ГолосUA
06:34 14/07/2010

Україні стало невигідно експортувати електроенергію

Українські енергокомпанії не можуть продавати електроенергію за кордон через встановлену НКРЕ занижену оптову ціну на неї.

У провідних компаніях говорять, що не можуть експортувати електроенергію через те, що ціни на неї на ринку Східної Європи нижче, ніж оптова ринкова ціна (ОРЦ) — спеціальна індикативна ціна на електроенергію, що встановлюється Національною компанією регулювання ринку електроенергії.

В той же час, згідно з правилами НКРЕ, вартість експортованної електроенергії не може бути нижче ОРЦ. "ОРЦ сьогодні на 15-20% вище (5,6 центів за кВт /год) тієї, за якою можна було б продати електроенергію в країни Східної Європи. Навіть в Угорщині, де найвища ціна на електроенергію, вона нижче нашої ОРЦ", — говорять в "Західенерго". Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" пояснює зниження цін на електроенергію в Східній Європі скороченням її споживання, а також зменшенням частки спотового ринку в загальному обсязі продажів з 15-17% до 10-12%.

За словами голови комісії Сергія Титенка, прив’язка ціни до ОРЦ залишиться, але сама ОРЦ буде знижена. "Зараз в ОРЦ закладена різниця між собівартістю і тарифом на електроенергію для населення. Як тільки тарифи для населення зростуть, нам не потрібно буде компенсувати цю різницю. Це означає, що вона буде виключена з ОРЦ. Як наслідок, ОРЦ знизиться приблизно на третину, і експорт електроенергії знову стане можливим ", — розповів пан Титенко.

На участь в аукціоні з продажу електроенергії на експорт, що проводиться "Укренерго", вчора не надійшло жодної заявки. Учасники ринку говорять, що причиною цього стала висока оптова ринкова ціна, нижче за яку експортувати електроенергію заборонено. У НКРЕ обіцяють знизити її після підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Як уже зазначалося, Національна комісія регулювання електроенергетики з 1 серпня підвищила роздрібні ціни на природний газ для населення в середньому на 50% до 72, 54-295,41 коп/куб. м (із ПДВ). Про це говориться в постанові НКРЕ №812 від 13 липня, оприлюдненій на сайті комісії. Таким чином, з серпня ціни підвищаться на близько 50% по кожній категорії.

За матеріалами: Коммерсантъ />  

Читайте также по теме