ГолосUA
11:50 22/06/2010

Українська ГТС впорається із транспортуванням білоруської частини газу до Європи — експерт

Українська газотранспортна система має достатньо потужностей для того, аби впоратися із транспортуванням частини російського газу, що раніше поставлялася в Європу через територію Білорусі.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив міністр з питань енергетики опозиційного уряду, колишній радник прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олександр Гудима.

За його словами, досвід двадцятирічної взаємодії українських, білоруських та російських газовиків показав, що якби сталася аварія на білоруському газопроводі, на це ніхто б не звернув увагу, оскільки «колишня радянська газотранспортна система» такий розвиток сценарію передбачала. «Тих 5 — 6 мільярдів кубометрів газу, які йшли через Білорусь, в умовах фінансової кризи, дуже легко сьогодні можна транспортувати через українську газотранспортну систему. Як ви знаєте, за останні 2 роки споживання газу (Європою — ред.) зменшилося на 20%. Тому транспортування через Україну усього обсягу газу до Європи є технічно можливим, Європа не відчує дефіциту газу», — зазначив фахівець.

За словами О. Гудими, Україна вчора «дала маху», коли почала наввипередки пропонувати Росії послуги своєї ГТС у разі зменшення обсягів транспортування блакитного палива територією Білорусі. Експерт нагадав, що ще зовсім нещодавно — у січні 2009 року — Україна сама опинилася у схожій ситуації.

Водночас О. Гудима вважає, що рішення про додаткову допомогу Росії у транспортуванні газу до Європи у випадку перекриття труби Білорусі, повинне прийматися вищим керівництвом держави, котре повинне виходити, перш за все, із того, яку вигоду такі дії принесуть Україні. «Чи це Україні вигідно? Чи це Україні потрібно? Чи, можливо, треба створювати якісь європейські робочі групи та залагоджувати ситуацію в Білорусі шляхом переговорів?», — запитав експерт.

Нагадаємо, сьогодні президент Білорусі Олександр Лукашенко розпорядився припинити транзит російського газу через білоруську територію. За словами О. Лукашенка, таке розпорядження він зробив тому, що «Газпром» не заплатив в 2010 році «ні копійки» за транзит газу. За даними білоруської сторони, борг «Газпрому» перед Білоруссю за транзит газу через її територію досягає 260 млн. дол. О. Лукашенко заявив, що Білорусь не буде транзитувати російський газ доти, доки «Газпром» не погасить заборгованість.

Він назвав дії російської сторони абсурдними і цинічними, відзначивши, що не можна «завертати вентиль» за наявності взаємного боргу, який з російського боку складає 260 млн. дол., а з білоруською — 190 млн. дол.

 

О. Проценко />  

Читайте также по теме