ГолосUA
11:50 26/10/2010

Українські паби та расторани в рамках “Євро-2012” долучаться до боротьби із расизмом

 

Українські паби, бари, ресторани, інші заклади харчування та відпочинку, а також громадські установи та організації зможуть долучитися до боротьби проти расизму та його проявів до та під час Євро-2012.

 

Про цю нову ініціативу, яка матиме місце в Україні та Польщі до Євро-2012, розповів Інформаційному центру «Україна-2012» координатор східноєвропейської програми УЄФА «Football Against Racism in Europe», керівник польської організації «Never Again» Рафал Панковскі, повідомив Інформаційний центр «Україна-2012»

 

За його словами, кожна така установа повинна буде вивісити у своїй вітрині чи в іншому публічному місці плакат або листівку, яка декларуватиме, що вона виступає проти расизму.

 

Р. Павловскі зазначив, що расизм та його прояви присутні на стадіонах під час проведення матчів навіть найвищого рівня. Коли ще десять років тому вихідці з африканських країн могли спокійно відвідувати футбольні матчі, то наразі це небезпечно. Він також наголосив, що УЄФА всіма можливими методами протидіє расовій дискримінації. «Стюарди не допускають на стадіони вболівальників з банерами та прапорами, які містять образливі фрази чи символіку, яка може пригнічувати інші національності та раси. Пропагують антирасистську ідею й футбольні команди, які виходять на поле з символікою FARE», — наголосив Р. Панковскі.

 

Однак він додав, що УЄФА відповідає за те, що відбувається на стадіонах під час матчів під егідою Союзу, а те, що відбувається всередині чемпіонату – справа національних федерацій. Тому темою протидії расизму на українських стадіонах мають опікуватися Федерація футболу та Прем’єр-ліга України.

 

Стосовно підготовки протидії проявам расизму на стадіонах під час Євро-2012 Р. Панковскі зазначив, що завдання FARE напередодні турніру – навчити волонтерів та стюардів запобігати, попереджувати та реагувати на прояви расизму на футбольних аренах. «Нам просто потрібно робити те, що ми робили до цього. Для стюардів підготовлені посібники, в яких зазначені всі можливі знаки, написи, а також атрибутика, яка так чи інакше може пригнічувати національну чи расову приналежність вболівальників на стадіонах. Фанів з такими банерами, плакатами чи прапорами на матч не допускатимуть», — акцентував Р. Панковскі.

 

Він також додав, що Євро-2012 – це чудовий шанс об’єднати під футбольними знаменами всі раси і національності, аби ще раз наголосити про рівність усіх людей на Землі.

Читайте также по теме