ГолосUA
17:50 10/08/2010

Українські вчені розробили новий метод очищення грунту і води від нафти та її фракцій

Вчені Одеського Національного університету імені І. Мечникова розробили новий метод очищення грунту і води від нафти та її фракцій. Як повідомив завідувач кафедрою мікробіології і вірусології ОНУ ім. І.Мечникова професор Володимир Іваніца, метод став результатом 15-річної роботи.

"Основою методу є використання ізольованих бактерій. Ці бактерії-руйнівники виду "Псевдомонас" є непатогенними — вони не створюють хвороботворних умов для флори і фауни. Більш того, бактерії є антагоністами патогенних мікроорганізмів, тобто борються з ними. Якщо говорити про нафту, бактерії-руйнівники використовують їх у своєму обміні речовин як джерело енергії і розкладають складні органічні сполуки до кінцевих продуктів — води і вуглекислого газу", — розповів В. Іваніца. />  
За його словами, на кафедрі мікробіології і вірусології університету проводяться дослідження морських мікроорганізмів. Створено колекцію практично корисних для біотехнології мікроорганізмів, у тому числі бактерій-деструкторів.

"Нафта — це чинник, який завдає шкоди природним біоценозам. Але є і інший природний чинник — мікроорганізми, здатні утилізувати органічні сполуки, складові нафти. На цьому базується здатність забрудненої води і грунту самоочищуватися", — підкреслив професор.

Вчені перетворюють бактерії-руйнівники в біопрепарати, використовуючи суміш органічних субстратів: водорості, сіно, солому і торф. Свій метод фахівці університету перевірили в ході дослідження впливу на очищення грунтів острова Зміїний. Процес поглинання нафти проявлявся з перших хвилин нанесення препарату, який працює при широкому діапазоні температур.

"Вже через рік ця земля знову стала плодоносити, покрилася травою та рослинами. Ефективність препарату наближається до 100%. Винахід не має аналогів у світовій практиці. Іноземні аналоги після очищення від нафти залишаються в довкіллі і продовжують забруднювати її своїми токсичними елементами. Цей винахід має корінну відмінність. Він екологічно чистий та сприяє самоочищенню і родючості землі", — відзначив В.Іваніца.
Розробка запатентована і готова до виробництва. Результати досліджень включено до циклу наукових праць "Методологія збереження і відтворення морського середовища для екологічно збалансованого розвитку України". Цю роботу представлено на здобуття Державної премії України 2010 року.

За матеріалами: УКРІНФОРМ.
 

Читайте также по теме