ГолосUA
19:18 04/11/2009

Українській електроенергетиці складно, але катастрофи ще немає — експерти

Ситуація в електроенергетиці сьогодні є складною, але не катастрофічною. Таку думку висловив екс-міністр палива та енергетики Іван Плачков.

За словами Плачкова, основною в галузі є проблема боргів. Якщо у 2008 році боргів перед «Енергоатомом» практично не було, то у 2009 році вони становлять близько сотні мільйонів гривень. Субсидований борг галузі сьогодні становить близько 15 млрд. гривень.

В свою чергу президент Енергетичної асоціації України Василь Котко наголосив, що окрім боргів в електроенергетиці лишається низка комплексних проблем, таких як незавершена приватизація, недосконала тарифна політика та застарілість електростанцій.

«Найстарший енергоблок з нині функціонуючих працює з 1960 року, а наймолодший – з 1977 року. У 2010 році спливає 25-річний термін експлуатації декількох енергоблоків і мова йтиме не про їх закриття, а про їх модернізацію. Це вигідніше, адже будівництво нових блоків коштуватиме державі близько 2,5 млрд. доларів та 10 років часу. Українська електроенергетика тримає курс на подовження ресурсів старих блоків і кроки для цього робляться вже сьогодні», — резюмував Котко.

М.Олексевич

 

Читайте также по теме